AFERA URBICID Turci se spustili u korito Neretve, stanari uzalud pisali peticije

AFERA URBICID Turci se spustili u korito Neretve, stanari uzalud pisali peticije
hercegovina.info

Nakon što smo objavili niz tekstova o stambenim objektima na Bijelom brijegu, koji su nikli na trošnim kućicama, a suprotno prostornom planu Grada Mostara, javljaju nam se mještani iz svih dijelova Mostara, koji tvrde da je i u njihovu naselju isto, samo nitko nije nikad ništa pisao.

Među njima su i žitelji mostarskog naselja Carina, gdje je situacija možda i gora nego na Bijelom brijegu, jer se ovdje u samo korito Neretve spustio impozantni objekt, u naselju koje je prostornim planom regulirano kao mahala, odnosno mjesto gdje su od davnina predviđene male obiteljske kuće.

Stanari iz ove ulice nam pričaju da su oni, sada već davne 2017. pisali peticiju protiv zgrade u susjedstvu, prikupili 19 potpisa vlasnika nekretnina, i uputili ih inspekciji i Odjelu za urbanizam i građenje. Odgovora, pričaju nam, nikada nisu dobili.

U peticiji su stanari ulice N.H. Hasana Zahirovića Lace urbanizmu i inspekciji pisali da ih nitko nije kontaktirao prigodom izgradnje ovog objekta, koji je unatoč tome dobio sve dozvole, te da sumnjaju u rad gradskih institucija. Žalili su se i na izlazak zgrade na samu obalu rijeke Neretve, što mijenja njezin izgled, i kosi se s urbanističkim planovima za ovaj dio grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žali li su i na oštećenje ulica, vodovodne i druge mreže dok se gradio ovaj objekt. Zanimljivo je da se pritužbe stanara tek za nijansu razlikuju od onih na Bijelom brijegu. Dok se na Brijegu žale da nikada više neće vidjeti sunce, na Carini nam susjedi pričaju kako su nekoć iz dnevnog boravka gledali u Neretvu, a sad više ne vide ništa osim ovog impozantnog objekta.

Gdje je završila peticija ovih stanara, i koliko sličnih ima u odjelu za urbanizam Grada Mostara nažalost ne možemo saznati. Urbanizam danima šuti o izdavanju dozvola na mjestima gdje zadnjim prostornim planom, a ni njegovim izmjenama nije dopuštena gradnja. O svemu šute i investitori objekta na Carini.

Pitali smo ih i usmeno i pismeno, kako o peticiji, tako i o načinu izdavanja dozvola. Rekli su nam odgovoriti jučer, pa jutros, no odgovora nismo dobili.  U zgradi, gdje stanari pričaju da gradnja kasni zbog manjka novca, navodno bi se trebao naći I turski konzulat. Portal Hercegovina info, kako smo najavili, u narednom razdoblju donosi i nove objekte koji su mimo propisa koje su gradske vlasti donijele same sebi.

Tijek događanja Afere urbicid možete pratiti klikom na sliku ispod:

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.