ISPOVIJEST HRVATSKE PLANINARKE S VELEŽA "Čekala sam 12 sati da me spase s litice od 400 metara"

Planinarka Velež
Instagram/Facebook

Gorska služba spašavanja BiH otkrila je detalje akcije spašavanja Hrvatice koja je 12 sati visila s litice visoke 400 metara na planini Velež kod Mostara. Podsjetimo, do nje su pokušali doći helikopterom 20 puta, ali kada nisu uspjeli spašavali su je, kako sami kažu, “pješke.”

“Žena je bila s grupom planinara i nekako je pala. Akcija spašavanja trajala je 12 sati. Na prvi poziv odmah su izašle najbliže stanice i helikopter koji joj nije mogao prići na početku. Nekako smo uspjeli doći do nje oko 01:15 sati. Prebačena je u bolnicu Mostar”, rekao je Nadin Kevelj iz GSS BiH za 24 sata.

Dodao je da žena ima nekoliko hematoma i ozljede prsnog koša, ali da je na kraju sve dobro završilo. “U spašavanju je sudjelovalo 11 stanica i 60 ljudi, FGSS je izašao s tri stanice i još je bilo službenica civilne zaštite, ukupno je stotinjak ljudi sudjelovalo u akciji”, kazao im je.

Intervenirao helikopter EUFOR-a

Iz GSS-a kažu kako je ozlijeđena žena imala ozbiljne ozljede, ali nije bila u životnoj opasnosti. GSS Mostar kaže i da je od Oružanih snaga BiH tražio helikopter za potrebe spašavanja ali nitko nije reagirao. Uključio se helikopter Republike Srpske, ali zbog specifičnog terena i stijene nije mogao pomoći.

“Na koncu je intervenirao helikopter EUFOR-a koji inače jedini u BiH radi noćne letove. Akcija je trajala nekoliko sati i pravili smo klasična sidrišta za stijene kao i inače kada spašavamo ljude s ovakvih visina. Žena je ‘visila’ na nekih 200 metara nadmorske visine”, objasnio je Kevelj.

Bruno Grgić iz HPD-a Prenj je za 24 sata kazao da je inače problem ferate na Veležu što se do unesrećenog može doći tek kroz tri sata što ponekad može biti predugo.” Teren je takav da nam treba jako dugo vremena da uspostavimo vezu s kopnom kako bismo nekog spasili”, rekao je.

‘Bio je to samo jedan krivi korak’

U međuvremenu, alpinistica Vlatka Hrgović (61) dala je izjavu za 24 sata. Javila im se iz Kantonalne bolnice ‘Dr. Safet Mujić’ u Mostaru.

“Bio je to samo jedan krivi korak. Poskliznula sam se i tu više nije bilo povratka. Bila sam pričvršćena za sajlu i našla sam si mali utor na litici na koji sam se mogla podbočiti. Da sam ostala visjeti sve to vrijeme koliko im je trebalo da me spase, više ne bih bila živa”, rekla je.

“Bilo mi je teško. Svašta mi je prolazilo kroz glavu. To je samo djelić sekunde u kojem vam se sve preokrene. Tada shvatite u koliko ste opasnosti i čemu se zapravo izlažete i u što se upuštate. Obeshrabrilo me sve to. Nisam sigurna da ću ikad više planinariti”, dodala je.

Ima četiri polomljena rebra, ali, kaže, osjeća se dobro. Inače, penjanjem se bavi deset godina i nikada ranije nije imala nezgodu na planini, rekla je.