IRSKA PLAĆA 80.000 EURA Svi koji se odluče za život na otoku dobivaju poticaj

irska,poticaj,stanovništvo
Youtube / Printscreen

Irska je odredila 23 otoka, od kojih nijedno nije povezano mostovima s kopnom, na kojima će vlada plaćati ljudima da - žive.

Irska želi povećati broj stanovnika u udaljenim zajednicama i na otocima, pa je pokrenula projekt "Our Living Islands", koji zainteresiranim nudi iznos od 80.000 eura ako se odluče živjeti na nekom od udaljenih otoka, piše "poslovni.hr".

Međutim, velikodušna podrška od 80.000 eura mora se iskoristiti za obnovu građevina na zemljištu, kao što su radovi na izolaciji, strukturalna poboljšanja i preuređenje.

Kampanja počinje 1. srpnja, a kako bi ispunili kriterije, potencijalni stanovnici moraju kupiti ili već posjedovati nekretninu na jednom od otoka. Zgrada mora biti izgrađena prije 1993. godine i mora biti prazna najmanje dvije godine.  

 "Cilj ove politike je da osigura da održive zajednice mogu nastaviti da žive i napreduju na udaljenim otocima još puno godina", priopćili su iz irske vlade.

Slična kampanja već postoji na kopnu, ali su iznosi koji se nude za dogradnju kuće na jednom od irskih otoka veći kako bi se pokrili povećani troškovi, koji su posljedica manje razvijene infrastrukture.  Neke od lokacija uključuju Aranmor na obali okruga Donegal, s prostranstvima zlatnog pijeska i stjenovitim liticama, ili otok Kler na obali okruga Majo, raj za planinare sa samo 160 stanovnika, prenosi "021".