INICIJATIVA GRAĐANA VIJEĆNICIMA "Već pola godina niste ništa uradili po pitanju nelegalne gradnje na Bijelom Brijegu"

INICIJATIVA GRAĐANA VIJEĆNICIMA "Već pola godina niste ništa uradili po pitanju nelegalne gradnje na Bijelom Brijegu"
hercegovina.info

Stanovnici mostarskog naselja Bijeli Brijeg, okupljeni oko građanske inicijative „STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“ poslali su pismo vijećnicima Grada Mostara, pred današnju sjednicu Gradskog vijeća, s ciljem podsjećanja na njihov problem, odnosno problem nelegalne gradnje u Mostaru, i s pozivom na usvajanje novog prostornog plana. „I dalje inzistiramo na pozivanju na odgovornost svih onih koji su svojim potpisima i zlouporabom ovlaštenja i položaja doprinijeli tomu da naš grad postane loše mjesto za življenje. A sve zbog pogodovanja pojedincima i vlastitog interesa.“, navodi se, između ostalog, u pismu, koje, u nastavku, prenosimo u cijelosti.

"Poštovane vijećnice i vijećnici Gradskog vijeća Grada Mostara. Prije više od šest mjeseci, točnije 15.4., pred početak sjednice Gradskog vijeća na stolovima vas je dočekalo naše pismo, pismo stanovnika Bijeloga Brijega okupljenih oko Građanske inicijative „ STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“. 
U tom pismu smo vam detaljno obrazložili konkretan problem nelegalno izgrađene zgrade u našem naselju a uz njega na stolu vas je dočekao i kalendar sa porukom „Držati na stolu tijekom svake sjednice Gradskog vijeća“. On je trebao biti podsjetnik na veliki, globalni problem našega grada koji se zove nelegalna gradnja ili urbicid Grada Mostara.

Također, kao i svaki kalendar i ovaj je imao zadatak da vas podsjeća kako vrijeme brzo prolazi i da treba pošteno zasukati rukave kako bi se ovaj i ostali nagomilani veliki i mali problemi napokon riješili. 
Iskreno, nismo niti očekivali da će te se ponašati sukladno poslanoj poruci, označenim rokovima i zahtjevima u našem pismu, pa se stoga opet obraćamo ali ovaj put kako bismo vam rekli da niste ispunili naša očekivanja po pitanju rješenja problema i kako smo očekivali vašu bržu reakciju po pitanju rješavanja problema nelegalne gradnje općenito. 

Niste prihvatili naš zahtjev da se izvrši revidiranje postojećeg Prostornog plana a uputili smo ga zato što znamo da izrada Prostornog plana iziskuje dosta vremena. Koliko vidimo, vjerojatno nećete stići taj novi Prostorni plan niti usvojiti do kraja ove godine čime ste se obvezali godišnjim Programom rada Gradskog vijeća za 2021.godinu. Na to da je Program rada bio nerealan i neostvariv govori i činjenica da samo par mjeseci nakon njegovog usvajanja na dnevni red stavljate njegove izmjene i dopune i sve ono što nije realizirano u prethodnom periodu stavljate u dva mjeseca koja su pred nama. U redu, zakonodavna procedura vam to dozvoljava kao i masu drugih nelogičnih i apsurdnih stvari. Jer kako mislite usvojiti nacrt Prostornog plana i organizirati javnu raspravu za koju zakonski rok je do tri mjeseca i nakon toga razmatrati njegov prijedlog? Da zamažete oči javnosti vjerojatno će te usvojiti Prostornu osnovu a nekad tijekom naredne godine i Prostorni plan. Duga je godina ako što zapne, a papir trpi svašta. 

Uglavnom, na Bijelom Brijegu od strane odgovornih, ništa novo. Mislimo na naš konkretan slučaj. Osim onoga što smo sami činili kako bi ukazali na činjenicu da problem još uvijek postoji. U međuvremenu, investitor je sam uklonio dio započetog šestog kata na ionako nelegalno izgrađenoj zgradi a usput, nije dobio ni građevinsku dozvolu za gradnju nove zgrade u njenom susjedstvu. Oboje ukazuje na to da su naše sumnje u neregularnosti opravdane i utemeljene na činjenicama tako da uvjereni u nelegalnu gradnju u našem konkretnom slučaju i dalje inzistiramo na pozivanje na odgovornost svih onih koji su svojim potpisima i zlouporabom ovlaštenja i položaja doprinijeli tomu da naš grad postane loše mjesto za življenje. A sve zbog pogodovanja pojedincima i vlastitog interesa. Želimo da se sve istraži i utvrdi činjenično stanje. Stoga smo pokrenuli i kaznene prijave zbog izdavanja ilegalnih dozvola protiv odgovornih osoba. Nakon toga, iz Federalne uprave policije su nas obavijestili da policijski službenici Federalne uprave policije postupaju po zahtjevu Županijskog tužiteljstva HNŽ - Mostar zbog sumnje u izvršenje kaznenih djela prilikom izgradnje stambeno-poslovnog objekta Bijeli Brijeg - Mostar. Nakon pribavljanja potrebna dokumentacija, saslušan je veći broj osoba u svojstvu svjedoka, o čemu je obaviješteno i tužiteljstvo. 

Nakon niza iznesenih činjenica od kojih se s nekima susrećete i više puta vas vijećnike opet pitamo: 
1. Hoćete li se ozbiljno pozabaviti ovim problemom ili će te svojim glasom doprinijeti da se sve do sada nelegalno legalizira i život nastavi dalje kao da kršenja i zlouporaba nije ni bilo? 
2. Hoćete li opravdati glasove koje su građani s povjerenjem dali svakom od vas osobno jer vas poznaju kao odgovorne i poštene građane ili ćete postupati po nečijem nalogu i biti pod nečijim utjecajem kada jednoga dana budete podizanjem svoje ruke donosili odluku o novom Prostornom planu kojim će se u konačnici legalizirati i veliki dio nelegalno izgrađenih objekata? 
Ne očekujemo odgovor u pisanom obliku. Očekujemo konkretne rezultate u vidu nacrta Prostornog plana koji će se vrlo brzo naći na vijećničkim klupama, organizirane javne rasprave u koju će biti uključeno i saslušano što više zainteresiranih građana i konačno, novog Prostornog plana po mjeri svih građana Mostara", naveli su iz Inicijative „STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“