INICIJATIVA DOŠLA DO VUČIĆA Srbija ponovno uvodi obvezni vojni rok?

Aleksandar Vučić

Glavni stožer Vojske Srbije (GŠVS) pokrenuo je inicijativu i predložio srbijanskom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku oružanih snaga Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri mjeseca, priopćilo je srbijansko ministarstvo obrane. Prijedlog je, kako se navodi u obrazloženju, upućen "u cilju podizanja obrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz pomlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i pričuvnog sastava".

Upućivanje prijedloga za ponovno uvođenje služenja vojnog roka uslijedilo je "nakon detaljnog razmatranja opće sigurnosne situacije i suvremenih izazova s kojima se suočava Srbija kao vojno neutralna zemlja". Ti su uvjeti nametnuli potrebu za prilagođavanjem modela popune VS-a koji bi omogućio jačanje ukupnog novačkog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za obranu zemlje, navodi stožer, prenosi Hina.

Obvezan vojni rok u Srbiji ukinut 2010.

Obvezan vojni rok u Srbiji ukinut je odlukom državnog parlamenta u prosincu 2010., kada je uspostavljena profesionalna vojska, čime je promijenjena tradicija služenja vojnog roka, koja je u Srbiji u različitim oblicima postojala već skoro dva stoljeća.

Prema podacima koje su tada objavili mediji, pozivajući se na Ministarstvo obrane, umjesto dotadašnjih novaka, koje su činili punoljetni mladići, od 2011. godine u sastavu VS-a bit će 11.100 profesionalnih vojnika.

Portal Balkanska bezbedonosna mreža (BBM) objavio je u prosincu 2021. procjene da najveće oružane snage na prostoru bivše Jugoslavije i dalje ima Srbija te da one čine oko 40 posto brojnog stanja svih vojski nastalih raspadom SFRJ.

U proračunu 1.35 milijardi eura za vojsku

Premda Ministarstvo obrane Srbije već godinama nije objavilo podatke koliko ima ljudi i koliko ih je predviđeno po organizacijsko-formacijskom sastavu, portal se poslužio podacima iz doktorske disertacije jednog visokog časnika VS-a.

Prema tim navodima, u VS-u je  oko 22.500 ljudi, od toga oko 4200 časnika, 6500 nižih časnika, 8200 profesionalnih vojnika te oko 3500 civila, dok u cjelini sustav obrane ima u zbroju više od 30.000 ljudi, računajući, osim VS-a, u taj broj i Ministarstvo obrane s raznim ustanovama.

Ministarstvo obrane i Vojska Srbije će, prema državnom proračunu za 2024. godinu, imati na raspolaganju 1.35 milijardi eura. Najveći udio čine personalni troškovi, 46.5 posto, zatim nabava naoružanja i vojne opreme 37.9 posto, stalni troškovi su 13.9 posto, a izgradnja 1.7 posto, objavio je portal BBM.