'INDUSTRIJA ULAŽE U LAŽNJAKE' Slovenski inspektori istražuju vrste maslinovog ulja

maslinovo ulje, cijene, Hrvatska

Slovenska državna televizija (RTV) piše kako je rizik od kupovine krivotvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja iznimno visok zbog nedostatka tog ulja u Europi.

Pozivajući se na slovensku javnu agenciju Spirit pišu da će slovenski državni inspektorat provesti opsežno uzorkovanje i istraživanje oko trideset vrsta maslinovog ulja.

"Prošle godine Uprava za sigurnost hrane otkrila je da je tek trećina od 34 uzeta uzorka maslinovog ulja bila bez greške. U drugima su potvrđene neuskladivosti kemijskom ili organoleptičkom analizom", piše RTV.

"Puno se novca ulaže u proizvodnju lažnjaka"

Industrija ima velike resurse na raspolaganju, puno ulaže u te lažnjake, a naravno da su one jako dobre i jako ih je teško pronaći. Ali to ne znači da nisu lažnjaci, daleko od toga", rekla je Milena Bučar Miklavčić iz referentnog laboratorija za maslinovo ulje u Izoli.

Bučar Miklavčić dodaje da se proizvodnja maslinovog ulja smatra jednim od najkrivotvorenijih vrsta biznisa, zbog čega se diljem svijeta razvijaju novi instrumenti za analizu. RTV otkriva i da trgovci i proizvođači krivo pružaju informacije o maslinovom ulju te da su te greške ponekad i plod neznanja. Primjerice, pokazala je podatke na etiketi jedne boce maslinovog ulja.

Najčešće pogreške

"Najčešće pogreške su da se podaci ne daju na način propisan zakonom, da se daju premalim slovima, nečitko su napisani i slično", objašnjava Erika Bešter iz Instituta za maslinarstvo.

Izolski laboratorij, otkriva RTV Slovenija, zadužen je i za inspekcijski nadzor koji provodi Češka na tržištu maslinovog ulja. Godišnje od tamo dobiju oko 20 uzoraka. U Sloveniji, koja je i proizvođač ulja, godišnji broj uzoraka nije značajno veći.