I OPET PSIHIČKI BOLESNA OSOBA Nakon Bihaća, Zenice i Sarajeva, oštećena crkva u Varešu

katolička crkva, Bosna i Hercegovina, Bosna, vareš, oštećena crkva
Župa Vareš

U subotu je, na sam blagdan Božića, oskvrnuta filijalna crkva sv. Barbare u Vareš Majdanu, mjestu u općini Vareš koje se nalazi pedesetak kilometara sjeverno od Sarajeva.

Počinitelji su odvalili rešetke te kroz razbijeni prozor sakristije upali u crkvu iz koje su otuđili novac, dva kaleža, ciborij, križ i dva svijećnjaka te time oskvrnuli crkvu i Presveti oltarski sakrament, objavljeno je na Facebook stranici župe sv. Mihovila u Varešu, a prenosi KTA.

Isti izvor nekoliko je sati kasnije objavio da je lokalna policija uhitila počinitelje provale.

“Prema izvještaju PS Vareš pronađeni su počinitelji ovog gnusnog djela u kojem je oskvrnuta crkva sv. Barbare u Vareš Majdanu. Ovim činom su povrijeđeni vjerski osjećaji vjernika u vrijeme najradosnijeg blagdana Božića. Počinitelji su poznati organima policijske uprave i to pod inicijalima A. B. i drugi sudionici. Hvala na brzoj intervenciji naše policije”, stoji u drugoj objavi na Facebooku župe.

Inače, u posljednje vrijeme intenzivirali su se antikatolički ispadi u Bosni i Hercegovini.

Tako su krajem listopada oskvrnuti kapelica i kip Majke Božje u naselju Kralje kraj Bihaća što je treći takav incident u tom gradu u godinu dana.

Deset dana kasnije, u ‘Noći vještica’, netko je iscrtao sotonističke simbole na križu u zeničkoj župi Čajdraš.

Tom je prilikom Odbor za međureligijsku suradnju u Zenici, koji djeluje pri Međureligijskom vijeću u BiH, „najoštrije osudio” oskvrnuće križa te pozvao “policijske i pravosudne organe” da pronađu i sankcioniraju počinitelje.

“Očekujemo da cijela zenička javnost osudi ovaj sramni događaj, te podsjećamo da su crkve, džamije, sinagoge i religijska obilježja mnogo više od samih građevinskih cjelina, mnogo više od kamena i bakra.”

Također, sredinom prosinca u Sarajevu su na ulaznim vratima stana jedne katoličke obitelji ispisane prijeteće poruke. Sarajevska policija tada je izvijestila kako je uhitila počinitelja, za kojeg je utvrđeno da je psihički bolesna osoba.