Županjska Posavina u strahu: Puca nasip u Račinovcima?

sava, Orašje, sava, poplava, Posavina, poplave, račinovci
...da je savski nasip kod Račinovaca, koji je lani puknuo pod naletom snažne vodene bujice, ponovno počeo pucati. Pojedinci koji su obilazili nasip tvrde da su oštećenja itekako vidljiva i da se na jednom mjestu pojavila pukotina u dužini od stotinjak metara.

"Stvorio se procijep u nasipu koji puca u duljinu, kao da je netko sjekirom udarao po zemlji", kažu. Među mještane, koji se još nisu oporavili ni od posljedica svibanjskih poplava, uvukao se strah i nemir kada su vidjeli da se na nasipu ponovno pune vreće pijeskom.

- Vidimo da se nešto ozbiljno događa, a nitko nam ništa ne govori. Dobili smo informaciju da je u Račinovce stiglo 5000 vreća, pijesak i folija za oko pet kilometara nasipa, što nikako ne sluti na dobro - kažu Račinovčani.

- Mislili smo da je sanacija nasipa završena jesenas, no očito da nije ili radovi nisu kvalitetno obavljeni. Zabrinuti smo, puno je padalina u posljednje vrijeme, pritoci Save rastu, a kad se počne topiti snijeg u Sloveniji, plašimo se da će nas ponovno poplaviti. A ako se to, nedajbože dogodi, i opet nas pohara katastrofa, to će biti kraj za Cvelferiju - upozoravaju.

Voditeljica vinkovačke ispostave Hrvatskih voda Mirjana Šota tvrdi da je situacija pod kontrolom i da nema razloga za strah i paniku. Riječ je, kaže, o planiranim radovima na sanaciji te dionice nasipa u duljini od oko pet kilometara, koji su počeli prošli tjedan.

- Prilikom redovne ophodnje nasipa u prosincu i siječnju, uočili smo, a bilo je i dojava zabrinutih građana koji također pomno prate situaciju, određena oštećenja. To su uobičajene pojave i na drugim dionicama. Ali s obzirom na to da znamo da je nasip na ovom dijelu dosta loš i da se opet mogu očekivati veliki vodostaji, krenuli smo sa sitnim sanacijama za prijam velikih voda kako bismo spriječili ponavljanje neželjene situacije - pojašnjava Šota.

Sva detektirana mjesta oštećenja, a riječ je o njih 10, obložena su geomembranama, odnosno zaštitnim folijama koje su učvršćene vrećama. Kasnije će se pristupiti i sveobuhvatnijoj sanaciji, kada počne sezona radova na kompletnom nasipu u Račinovcima. Šota pojašnjava da radovi koji su bili predviđeni projektom od prošle godine još nisu potpuno završeni, oko 97 posto je gotovo, i ostalo je dovršiti još nešto sitno. Vraćanje vreća s pijeskom na nasip stanovnicima poplavljenih sela produbilo je još uvijek svježe rane, a najgore im je, kažu, što nemaju nikakvu službenu informaciju.

Šota pojašnjava da je o početku tih radova pravodobno izviješten DUZS, sa svim aktivnostima koje se ondje provode upoznat je i županijski Stožer za zaštitu i spašavanje, što nam je potvrdio i načelnik Stožera Zdravko Kelić.

Mirjana Šota voditeljica vinkovačke ispostave Hrvatskih voda Sve je pod kontrolom, pripremamo se za mogući dolazak velikih voda

- Osobno sam zamolila da se o svemu obavijesti i Općina kako bi radove najavila i stanovnicima pojasnila da nema razloga za paniku. Na nasipu se ne događa ništa što nije u skladu s predviđenim aktivnostima. Situacija je pod kontrolom i samo se pripremamo za eventualni dolazak velikih voda koje bi možda mogle dodatno pogoršati situaciju na toj dionici koja je u lošem stanju - zaključuje voditeljica vinkovačke ispostave Hrvatskih voda Mirjana Šota.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ/glas-slavonije.hr