Žrtva prevaranta: 'Ako ne platiš, ti ćeš dobiti otkaz, a dijete će ti oteti i silovati'

HRK
Takva poruka uznemirila bi svakoga. Obiteljsku ženu sa zagrebačkog područja, fakultetski obrazovanu, visokopozicioniranu državnu službenicu, nazovimo je Marija, natjerala je u strah, jer se u porukama koje su nastavile dolaziti savršeno oslikavala situacija u njezinoj obitelji i na poslu. Pošiljatelj je, naime, znao detalje iz njezine prošlosti i života, i obiteljskog, i poslovnog, te ih vješto koristio kako bi je zastrašio. Rekao je da se zove Tomislav, da živi u Ljubljani i da za nju može moliti u hramu. Ona mu je zauzvrat trebala plaćati troškove preko njegova navodnog nećaka Lovre, 23-godišnjeg mladića iz okolice Zagreba. I platila je. Skupo. Na svaku od stotinjak poruka u kojoj su je plašili da će joj muž nastradati, da će dobiti otkaz te da će joj dijete biti oteto i silovano, da će pasti razred i odati se alkoholu, odlazila je u banku i dizala obiteljsku ušteđevinu. Više puta tijekom godine i pol nalazila se s Lovrom i davala mu novac. Predala mu je gotovo 150.000 kuna.

Tu nevjerojatnu priču Marija je ispričala policijskim istražiteljima, otkrivši im četiri broja mobitela s kojih su joj stizale poruke. Reporteri Jutarnjeg stupili su s njom u kontakt, ali nije željela govoriti o detaljima dok ne završi postupak.

Policajci su se dali u potragu. Preko brojeva mobitela došli su do 23-godišnjaka iz zagrebačke okolice. Njegovo ime nije bilo Lovro, nego Ivan. Ivan Komšić. Utvrdili su da je koristio sva četiri broja, da je kontaktirao Mariju i predstavljao joj se kao Tomislav i Lovro. Usto, termini poruka poklapali su se s dizanjem novca s Marijina računa. Uhitili su ga i Marija ga je prepoznala. Tužiteljstvo u Zagrebu smatra da je Komšić počinio kazneno djelo prevare, a ako mu se to i pravomoćno dokaže, prijeti mu do osam godina zatvora.

Izvor: jutarnji.hr