Zrće: Imamo i do sto intervencija po smjeni, i to uglavnom zbog droge!

Zrće
Nerijetko mlade zbog velikih problema moraju slati i na neurologiju u bolnicu u Zadru.

Nakon što su na Zrću u Novalji 'pali' dileri kokaina, sva usta su zatvorena. Iako postoji priča kako je dilere lako pronaći u masi, po prepoznatljivoj odjeći, grupa mladića iz Zagreba tvrdi kako o tome ništa ne zna. Čuli su, kažu, da je bila racija ali o dilerima ne znaju ništa. "Uostalom, što koga briga što se ovdje konzumira. Tu dolazimo još od 15. godine i dobro se zabavljamo i bez droge", kažu. Njihove riječi potvrđuju i dvije Britanke. Ne isključuju mogućnost da dilera ima, ali ističu kako su njima za dobar provod dovoljni tek kokteli i zgodni momci, piše slobodna dalmacija.

No, dok su mladi slabo rječiti, liječničke ekipe iz Novalje su ponešto detaljniji. Ne čudi to budući da se prema njihovim iskustvima na Zrću konzumira kombinacija amfetamina, LSD-a, alkohola i marihuane. Taj miks izaziva delirij, a posljedice mogu biti i kobne. Hitna pomoć najčešće intervenira zbog lupanja srca, znojenja, nesvjestica i epileptičnih napada. Kako sintetičke droge imaju razarajući učinak na mozak, nerijetko ih moraju slati i na zadarsku neurologiju.

"Zovu nas u svako doba dana, ali najgore je u vrijeme 'after beach' partija od četiri do osam navečer i od dva do sedam ujutro, kada se broj intervencija višestruko poveća. U pravilu imaju do 25 godina, a po smjeni znamo imati i po stotinu intervencija. Najčešće nas obavijeste njihovi prijatelji koji panično zovu, jer ostanu bez svijesti. U ambulanti prime infuziju, a znalo nam se dogoditi da nakon toga počnu i pjevati. Odmah priznaju sve što su uzeli", ispričala je za Slobodnu Dalmaciju liječnica iz novaljske ambulante Marta Šerer.

Iz policije su potvrdili kako su na Zrću i njihovi ljudi, no nisu željeli otkriti koliko ih je. Dnevno, kažu, imaju po dvije, tri zapljene, najčešće marihuane.