Zoran Vakula o najavljenom valu hladnoće: Ovo što nas čeka dogodilo se samo dvaput od 1949. godine

Zoran Vakula o najavljenom valu hladnoće: Ovo što nas čeka dogodilo se samo dvaput od 1949. godine
- Ostvare li se trenutačne prognoze, za što postoji relativno velika vjerojatnost, posljednji dani veljače - vikend, te posebice ponedjeljak i utorak, bit će hladni kao malo kada u ovom dijelu godine. Uz razvedravanje, makar i djelomično, te snijeg na tlu, jutarnja temperatura zraka diljem unutrašnjosti bit će niža od -5 °C, gdjekad i oko -10 °C, osobito u gorju i niža, a ni tijekom dana neće biti viša od 0 °C.
Za zimu, naizgled ništa neobično, ali kada se pogledaju podaci dosadašnjih mjerenja, za kraj veljače je to prilično rijedak događaj. Primjerice, na meteorološkoj postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru, od 1949. godine podjednako hladno ili hladnije dogodilo se samo dva puta - 1955. godine i 1986. godine - kaže Vakula za HRT.

Minusi će se, najavljuje meteorolog HRT-a, mjeriti i blizu mora, ne samo na sjevernom Jadranu, nego potkraj mjeseca i južnije. Srećom, danju će temperatura ipak biti malo iznad 0 °C.
. - Zbog djelovanja ciklone sa Sredozemlja i anticiklone sa sjeveroistoka kontinenta nad naše će krajeve dolaziti i vlažan i hladan zrak pa ćemo posvuda imati oborine - često i obilnije.
Snježni pokrivač već je jutros u nekim nizinama veći od 10 cm, do kraja dana, te posebice u nastavku tjedna bit će i veći, a sljedećih će dana barem tanjeg snježnog pokrivača biti i u Zagrebu, koji je jutros jedan od rijetkih gradova sjevernijih krajeva unutrašnjosti bez snijega na tlu. 5 cm jutros je izmjereno i u Kninu!
U gorju će ga do kraja tjedna, mjestimice i prije, biti uglavnom više od metra, na Zavižanu vjerojatno i oko 250 cm.
Snijega će biti i gdjegod uz more, najprije na sjevernom Jadranu, a poslije vjerojatno i južnije.
U gorju će nevolje stvarati i zapusi jer će puhati često umjeren do jak, povremeno i vrlo jak sjeveroistočnjak. Relativno vjetrovito bit će i u nizinama, a najvjetrovitije na Jadranu - na sjevernom dijelu zbog bure, od večeras pa sljedećih dana - vjerojatno i tjedan - često jake i olujne, pa i s orkanskim udarima, a na južnom dijelu do petka još većinom jugo, zatim bura - prognozira Vakula za HRT.