ZNANSTVENIK LAUC Mjere je trebalo ukinuti, ničemu ne služe u ovom trenutku

Gordan Lauc
tportal.hr

“Polako se stvara konsenzus, moramo gledati imamo li puno teško bolesnih. Testiranje smo uveli da na vrijeme vidimo rast broja zaraženih i spriječimo opterećenje zdravstvenog sustava, nikad nismo imali kolaps. Zašto masovno testirati ako nema teško bolesnih ljudi? Treba nastaviti normalno živjeti”, dodao je za N1.

Izrazio je nadu da Hrvatska neće ući na crvenu listu.

'Postotak pozitivnih u testovima nas možda približava tome, ali nećemo tako skoro. Grčka, Francuska, Portugal, crveni su, ali turizam funkcionira”, kazao je Lauc.

Odgovarajući na pitanje zašto uopće još uvijek iz dana u dan brojimo zaraženih kazao je da je 'to je velik birokratski kotač kojeg je teško zaustaviti'.

'I ljude i Vlade sve manje zanimaju ti brojevi jer što znači test ako nemate bolesnih ljudi', kazao je Lauc.

“Gotovo nitko neće moći izbjeći zarazu virusom, i cijepljeni mogu biti zaraženi i širiti virus dalje. Prije ili kasnije svi ćemo doći u kontakt s njim, a bolje je više puta s malom količinom ili ako smo cijepljeni, onda se sigurno nećemo razboljeti”, kaže Lauc.

Smatra da smo vezani smo uz odluke EU i da smo odavno trebali ukinuti sve mjere jer misli da ničemu ne služe u ovom trenutku.

'Svim mjerama ne dajete apsolutnu zaštitu', naglasio je.

Komentirajući treću dozu cjepiva kazao je da je 'gripa različit virus od ovoga i da se ona presloži svake sezone.

'Što će biti s koronavirusom, teško je reći, još nema nijedne ozbiljne kliničke studije koja bi pokazala da je treća doza sigurna, a kamoli korisna. Odlučivati da ćemo cijepiti trećom dozom cjepiva, mislim da je kriva odluka i ne služi ničemu. Možda ćemo imati nove verzije cjepiva koje su protiv novih varijanti, moguće i siguran sam da će ih napraviti. FDA je najavila da neće dati odobrenje za treću dozu cjepiva. Vidjet ćemo, nadam se da ćemo se vratiti u vrijeme kad se odluke ne donose u panici', zaključio je Lauc.