ZNAK SOLIDARNOSTI Diljem Hrvatske održani prosvjedi zbog zločina u BiH

prosvjed Hrvatska nasilje nad ženama
HRT

U gradovima diljem Hrvatske održana je javna akcija "Sigurnost žena je odgovornost države". U znak solidarnosti, nakon trostrukog ubojstva u Bosni i Hercegovini, organizirala ju je Ženska mreža Hrvatske. Od hrvatske države traži da poduzme konkretne mjere za zaštitu žena od nasilja, među kojima je i to da se femicid definira kao zasebno kazneno djelo u zakonu.

Ženske udruge ističu kako na taj način ispraćaju brutalno ubijenu Nizamu Hećimović i izražavaju solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja.

Organizatorice poručuju kako je nasilje nad ženama najpredvidiviji zločin zbog dugotrajnosti nasilja od strane bliskog počinitelja i zakazivanja sustava zaštite koje prethodi ubojstvu. U Zagrebu je akcija održana ispred zgrade Ministarstva pravosuđa i uprave, javlja HRT.

Akcije su, među ostalim, održane i u Karlovcu te Vukovaru.

''Ovo nasilje ne pogađa samo žene u BiH, nego pogađa sve nas'', rekla je za HTV Jelena Janković iz Udruge žena Vukovar. Istaknula je da je u Hrvatskoj lani ubijeno 13 žena te da je 12. žrtva bila upravo Vukovarka. Janković je pozvala i na iskazivanje podrške putem društvenih mreža, uz oznaku #stani.

''Ono što tražimo je da Vlada hitno osnuje radnu skupinu koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za reguliranje femicida, definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela u Kaznenom zakonu, donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu, te donošenje nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama u skladu s Istanbulskom konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu'', rekla je Janković.