Živi zid: Ljude vežu užetom i spuštaju ih s krova; Policija: Osoba se sama ozlijedila

ovrha

... čiji se aktivisti nalaze u Varaždinskoj županiji gdje pokušavaju spriječiti deložaciju obitelji bivšeg nogometaša Zorana Brlenića. Navodno ima i ozlijeđenih, a specijalci iznose iz kuće aktiviste. Najprije su priveli Ivana Vilibora Sinčića, piše Index.hr.

Živi zid na svom Facebooku objavio je sliku zakrvavljenog poda u domu obitelji čiju deložaciju pokušavaju zaustaviti, uz poruku: "Ovako izgledaju deložacije u Hrvatskoj. Kako ono ide? Zaokruži da se dužnika ne izbacuje iz jedinog doma?".

Iz varaždinske policije za Index.hr su kazali kako je do 13 sati 20-ak privedenih te da procjenjuju da je u kući još 30-ak osoba. "Pružamo asistenciju u provođenju ovrhe. Dvjema osobama pružena je pomoć u varaždinskoj bolnici. Jedna se sama ozlijedila na tavanu kuće, a druga je samoinicijativno zatražila pomoć liječniku", kazali su nam iz policije.

Na pitanje kako se osoba sama ozlijedila, kažu nam da se udarila u drvenu konstrukciju krovišta dok se skupina aktivista željela zbiti da ih ne mogu iznijeti. "Nije bilo prekomjerne uporabe sile, moramo naglasiti da postupamo obazrivo prema svima. One koji ne žele hodati njih moramo iznijeti, a neki sami odu do kombija", kazali su nam u policiji.

"Ljude vežu užetom i spuštaju ih s krova, još jedna osoba iznesena krvave glave. Policija spušta aktiviste po željeznoj konstrukciji od stepenica gdje uopće jedva jedna osoba prolazi. Molimo vas ovim putem da dijelite objave na sve strane jer ovo je najnasilnija deložacija u povijesti Živog zida."

Aktivisti Živog zida, njih oko 60, smjestili su se naime u teško pristupačnom potkrovlju kuće do kojih se može doći jedino kružnim stepenicama. Kako policija nije mogla iznijeti aktiviste po stepenicama, dosjetili su se novog načina da ih izbace iz kuće - uz pomoć užeta. Ova metoda odmah je rezultirala ozljedom jednog aktivista Živog zida, koji je dobio udarac u glavu.