Zdrav temelj odnosa Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom je istinita granica na Kleku

... teritorija, a mnogostruko je životno iskustvo da se prilikom nametanja hitnosti ili ishitrenosti uvijek radi o nekom obliku manipulacije koja bi mogla biti osujećena i spriječena kad bi se dalo vremena za normalno ili redovito razmatranje i odlučivanje", stoji u glavnom komentaru Glasa Koncila kojeg potpisuje urednik don Ivan Miklenić a koji se bavi izjavom kardinala Josipa Bozanića koju je izrekao na susretu s jednim od suautora knjige "Prijevara ili zabluda? Problem granice na području poluotoka Kleka".

Uzeti u obzir istinu

Bozanić nije, kako tvrdi Glas Koncila, na tragu ishitrenih poteza koji bi ugrozili hrvatske nacionalne interese i koji bi štetili hrvatskomu narodu". Za Crkvu problem oko granice na Kleku je "nedopustivo političko manipuliranje s hrvatskim državnim teritorijem".

"Zahtijevajući poštovanje 'znanstvenih činjenica i stručnih prosudaba', kardinal Bozanić zapravo iznosi elementarni zahtjev politici općenito, a aktualnoj glede toga graničnog pitanja posebno, da poštuje znanstvene istine, znanost kao takvu i njezine dosege u pojedinim pitanjima, te da poštuje struku kao takvu", stoji u komentaru u kojem se dodaje da svaka imalo dobronamjerna hrvatska politika dužna uzeti u obzir znanstvenu i stručnu istinu o graničnom pitanju na poluotoku Kleku.

Zdrav temelj

"To ujedno može i biti jedini zdrav temelj za dobrosusjedske odnose s Republikom Bosnom i Hercegovinom", zaključuje komentator Glasa Koncila.