Zbog vrućina izdana upozorenja diljem zemlje. Vakula: Stižu oluje, evo kada

vrućina, tropske noći, BIH, vrijeme u BIH, vrućina, vrijeme u BIH, vrućina, Elementarna nepogoda, vremenska prognoza, sindikati, Elementarna nepogoda, Split, vrućina, toplinski udar, sunce, BIH, promjena vremena, vremenska prognoza, ljeto, paklene vrućine, toplotni udar, vremenska prognoza, vremenska prognoza, vrućine, paklene vrućine, ljeto, meteoalarm, vrućina, ljetna vrućina, vrućine, Mostar, vremenska prognoza, ljeto, ljetna vrućina, vrućine, vrućina, BIH, ljetne temperature, temperatura, visoke temperature, zoran vakula, vremenska prognoza, upozorenje, paklene vrućine, Mostar, vrućina, ljetna vrućina, toplinski val, toplinski udar, vremenska prognoza, zoran vakula
Bit će i sljedećih dana, osobito do nedjelje, kada će završiti ovaj prvi ovogodišnji toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Od nedjelje je zaklon dobro potražiti i zbog mjestimičnih pljuskova, munja, ponegdje vjerojatno i olujnog nevremena i tuče, posebice u kopnenom području, gdje će prestati ovaj niz vrućih dana - kao malo koji u prvoj polovici lipnja, piše Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Danas vruće i sparno

Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano, ponegdje čak i vedro. No, ujutro je u prometu nužan oprez zbog magle, mjestimične i kratkotrajne, ali dovoljne za nevolje. Temperatura zraka će od jutarnjih 17 do 20°C poslijepodne porasti do 33, 34°C.

I u središnjoj Hrvatskoj sunčano i iznadprosječno toplo, ali uz ipak mnogima vjerojatno lakše podnošljivu noć od prošle, nakon koje je mjestimice moguća kratkotrajna sumaglica, samo rijetko i magla.

Vrućina će prevladavati i u gorskom području, osim u višim dijelovima, gdje je dobro potražiti barem neko osvježenje koje će se moći naći i u moru, ali ne i izvan njega jer će vjetar na sjevernom Jadranu izostati ili će biti samo slab, uglavnom burin pa sjeverozapadni.

Na srednjem Jadranu poslijepodne samo ponegdje umjeren maestral, uz malo valovito more. Najniža temperatura zraka od 19 do 24°C, u unutrašnjosti Dalmacije 16 do 20°C, a najviša poslijepodnevna - uz pretežnu vedrinu - od 30 do mjestimice čak 35°C, osobito u Zagori, pa i oko Ploča i Metkovića, dok će prema jugu Hrvatske i udaljenijim otocima biti malo manje vruće. No, onima na suncu i vedrini vjerojatno će se činiti i viša.

U subotu većinom još toplije i još relativno stabilno, a od nedjelje...

U subotu još toplije, ponegdje i na kopnu uz toplu noć koja će u još više mjesta prevladavati u nedjelju i ponedjeljak, kada će dani biti nestabilniji i oblačniji te sve manje topli, uz pljuskove i grmljavinu, ponegdje vjerojatno i olujno nevrijeme i tuču. U nastavku novoga tjedna promjenljivo, ali i dalje relativno toplo.

I na Jadranu će početkom novoga tjedna biti nestabilno, osobito u ponedjeljak, a poneki je pljusak s grmljavinom moguć već i u nedjelju, uglavnom na sjevernom dijelu. Bit će iznadprosječno toplo, uz tople noći i većinom vruće dane koji će pripomoći daljnjem zagrijavanju mora. Neće mu pomoći i uglavnom umjerena bura koja će na sjevernom dijelu zapuhati potkraj nedjelje i u ponedjeljak, prognozira Vakula.

Za sutra je za cijelu zemlju na snazi upozorenje zbog toplinskog vala i velikih vrućina. Za Istru i Kvarner na snazi je narančasto upozorenje, očekuju se vrlo tople noći.

DHMZ izdao posebno priopćenje

Zbog nadolazećeg vrhunca toplinskog vala DHMZ je izdao posebno priopćenje.

"Za razliku od vrlo hladnog i kišovitog ovogodišnjeg svibnja, lipanj obilježava iznadprosječna toplina, odnosno vrućina. Temperatura zraka naglo je porasla na vrijednosti iznad 30°C, no osim dnevne temperature, izrazito je porasla i noćna, a sve je to rezultiralo i brzim porastom temperature mora. Nagle oscilacije temperature zraka nekima nisu odveć ugodne i mogu uzrokovati određene teškoće povezane s vremenskim prilikama, primjerice umor ili manjak energije.

Odstupanje najviše dnevne temperature od višegodišnjeg srednjaka (razdoblje 1981. - 2010.) u prosjeku je između 1 i čak 5 stupnjeva u dijelu unutrašnjosti, a slično vrijedi i za najnižu temperaturu u većem dijelu zemlje. Najmanje odstupanje zabilježeno je na južnom Jadranu.

Razdoblje vrućine potrajat će još nekoliko dana, a vrhunac će biti za vikend. Od petka temperatura zraka će još malo porasti te će u nekim dijelovima zemlje na snazi biti i umjerena opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje", priopćili su.

Dodaju kako će se do subote zadržati razmjerno stabilno vrijeme, a zatim će do naših krajeva doći malo hladniji i vlažniji zrak pa će već u nedjelju na zapadu i sjeverozapadu zemlje biti mogući jači pljuskovi praćeni grmljavinom, lokalno i nevrijeme. Početak idućeg tjedna bit će promjenljiviji i manje vruć, posebice na kopnu.
Na Jadranu, gdje će pljuskovi većinom i izostati, osvježenje će se manje osjetiti pa će temperatura mora i dalje rasti.