ZBOG MAMIĆEVE TUŽBE Europski sud za ljudska prava pokrenuo postupak protiv Hrvatske

Zdravko Mamić
Hercegovina.info

Sud za ljudska prava u Strasbourgu pokrenuo je postupak protiv Hrvatske na temelju tužbi što su ih podnijeli Zdravko i Zoran Mamić te poreznik Milan Pernar, potvrdila je za Telegram zastupnica Hrvatske pred Europskim sudom Štefica Stažnik.

Više detalja u ovom trenutku o procesu nije mogla reći, osim da će se prema proceduri očitovati na tužbu Mamića i Pernara. Inače, samo pokretanje postupka ne znači da će država biti proglašena krivom za kršenje ljudskih prava osuđenih, ali je znakovito da je Europski sud ipak zaključio da u tužbama postoji dovoljno osnova za preispitivanje ovog slučaja.

U pitanju je prvi osječki proces Mamiću i ostalima zbog izvlačenja novca iz Dinama. Zdravko Mamić na kraju tog suđenja kažnjen je sa šest i pol godina zatvora, njegov brat Zoran s četiri godine i dva mjeseca, dok je Pernar dobio tri godine i dva mjeseca zatvora. Damiru Vrbanoviću koji je također bio kažnjen, pravomoćnu presudu od tri godine zatvora ukinuo je Ustavni sud RH. Zaključili su da nije imao pravedno suđenje jer je Mamić podmitio suce. Taj isti argument Mamićima i Pernaru nije prihvaćen. Sada o svemu tome raspravlja Europski sud za ljudska prava.

Mamić sucu Krušlinu dao sat kao mito, sudac ga vratio

Iz izvora bliskih ovom slučaju Telegram je doznao da se Republika Hrvatska mora očitovati na pitanje Suda je li Mamić imao pravedno suđenje s obzirom na poznatu činjenicu da je predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Osijeku Darko Krušlin dobio od njega vrijedan sat kao mito. Doduše, zna se da je Krušlin sat vrlo brzo vratio, no Europski sud za ljudska prava traži objašnjenje je li to utjecalo na Krušlinovu neovisnost i pravednost.

Europski sud, osim odnosa Krušlina s Mamićima, zanima i sučev odnos prema klubu, odnosno Dinamu, koji je u ovom slučaju bio oštećen.

Je li pak Zoran Mamić bio svjestan tih veza svojeg brata i suca također je okolnost na koju će se Republika Hrvatska morati očitovati. Naime, mlađi Mamić u svojoj je tužbi istaknuo kako nije znao za kontakte Zdravka s predsjednikom sudskog vijeća, a istaknuo je i da Ustavni sud RH uopće nije razmatrao taj njegovo argument iz ustavne tužbe.

Poznato je da je ustavne tužbe svih okrivljenika, osim one koju je podnio Vrbanović, Ustavni sud RH odbio uz obrazloženje da se Mamić ne može žaliti na pristranost suda kada je sam korumpirao suce te je to prijavio tek nakon što mu je izrečena osuđujuća presuda.

No sada će se i Europskom sudu za ljudska prava morati objasniti je li Ustavni sud uopće razmatrao pristranost suda prema Zoranu Mamiću i Milanu Pernaru.

Mamić bi mogao tražiti ponavljanja procesa u Hrvatskoj
Očitovanje Republike Hrvatske očekuje se i na Mamićevo izbacivanje iz sudnice zbog sumnje da mu je to onemogućilo kvalitetnu obranu, kao i na nemogućnost da se na sjednicu Vrhovnog suda RH uključi putem videoveze.

Naime, Mamić je tada već bio u bijegu te je Vrhovni sud RH zaključio da sam snosi odgovornost za odsutnost s javne sjednice. Ipak, je li to bilo ispravno morat će se dodatno objasniti Europskom sudu za ljudska prava.

Ako Europski sud prihvati tužbe te moguće i utvrdi da osječko suđenje nije bilo pravedno, Mamići i Pernar dobit će odštete od države. Uz to, odluka iz Strasbourga moći će im poslužiti kao argument za traženje ponavljanja procesa u Hrvatskoj.