ZAPELA PRODAJA POZNATOG TRGOVAČKOG LANCA Sve je zakuhao bivši čelnik tvrtke, a spominje se i Škoro

Pevex
Pevex

Zakomplicirala se prodaja Pevexa koju su pokrenuli većinski dioničar Pavao Vujnovac i njegov partner Mario Radić, piše Danica.hr.

Vujnovac i Radić zajedno drže većinski paket od 53,26 posto dionica Pevexa: Vujnovac posjeduje 36,62 posto, a Radić osobno i s tvrtkom Filir 16,64 posto. Inicijalni poziv za preuzimanje Pevexa uprava i vlasnici poslali su nedavno na desetak adresa.

Kako Danica otkriva, poziv da pošalju ponude dobili su, među ostalim, njemački div Obi, slovenski Merkur, francuski Leroy Merlin, britanski Kingfisher i turski Koc. No, dio kompanija odustao je od nadmetanja i povukao se iz procesa.

Doznali smo i razlog. Drugi najveći dioničar, bivši predsjednik uprave Pevexa Jurica Lovrinčević, koji osobno i preko tvrtke Dicentra drži 23,22 posto, odustao je od prodaje svojeg udjela. To je, kako otkriva izvor blizak kompaniji, “ohladilo” potencijalne kupce.

Premda je u početku bilo komunicirano drugačije, Lovrinčević ipak ne želi prodavati svoje vlasničke udjele i ne sudjeluje u postupku kojeg su pokrenuli Vujnovac i Radić. Javno je poznato da je Lovrinčević, nakon što su ga naprasno smijenili, ostao u lošim odnosima s Radićem i Vujnovcem.

Razlaz sa Škorom 

Dio jačih investitora, naime, želi apsolutnu vlasničku kontrolu u Pevexu koja se može postići udjelom većim od 75 posto. Bez Lovrinčevićevih dionica to se ne može postići, pa u ovoj fazi postupka ne žele sudjelovati u procesu preuzimanja. Hoće li se Lovrinčević predomisliti, ovog je časa teško reći.

Dugo se spekuliralo o razlozima smjene i razlazu Lovrinčevića i Radića, dugogodišnjih partnera koji su nakon svađe morali dijeliti zajedničku imovinu: udjele u vlastitim tvrtkama i dionice Pevexa. Naš dobro upućen izvor iz Pevexa kaže kako je sve ‘puklo’ jer je Radić previše uvukao politiku u Pevex.

Radić je član Domovinskog pokreta koji se razišao s Miroslavom Škorom, a Lovrinčević je ostao blizak Škori. Radiću je pak zamjerao što interese Pevexa počesto podređuje interesima Domovinskog pokreta, priča sugovornik.

Lovrinčevića su Vujnovac i Radić nakon toga odlučili smijeniti prije isteka mandata, a na njegovo mjesto odlučili su instalirati Krešimira Bubala, bivšeg slavonskog župana i osječkoga gradonačelnika iz redova Glavaševa HDSSB-a. Bubalo je danas istaknuti član Domovinskog pokreta, zaključuje Danica.hr.