FOTO/VIDEO   "Zapali za Huanita, zapali za pravosuđe"

marihuana, rijeka, prosvjed, prosvjednici
RIJEKA- Miris marihuane prožeo je cijeli Jadranski trg gdje se održao mirni prosvjed simboličnog naziva "Zapali za Huanita, zapali za pravosuđe" u organizaciji Alternativne agencije za underground realizaciju programa za 2020 Aupičku.

Prosvjed je došao kao odgovor na pravomoćnu presudu Huanitu Luksetiću, koji je osuđen na 2 godine bezuvjetnog zatvora zbog toga što se uljem od konoplje liječio od multiple skleroze.

Na trgu se skupilo dvjestotinjak prosvjednika, svih uzrasta - od male djece do umirovljenika, a gotovo svima je razlog dolaska bio gotovo isti - pružiti podršku osuđenom Huanitu.

- Na prosvjed sam došao kako bih pružio podršku Huanitu i svima koje se proglasilo kriminalcima jer su proizveli i upotrebljavali lijek - marihuanu. Želimo ukazati na apsurd pravosuđa jer lakše bi bilo legalizirati marihuanu u medicinske svrhe, nego slati molbe za pomilovanjem predsjednici - rekao nam je jedan od prosvjednika, Antonio Dražović, inače student Pravnog fakulteta u Rijeci, a nadodao je kako je mišljenja da predsjednica najavom pomilovanja ili skuplja bodove za nadolazeću kampanju ili pak otvoreno priznaje kako marihuanu u medicinske svrhe treba legalizirati.

Neki od okupljenih držali su zapaljen duhan kojeg su "namotali" kako bi izgledao kao džoint, a neki su isti pak i zapalili.


- Ovo je molba nas sugrađana usmjerena spašavanju Huanitova života. Osuda na 2 godine zatvora, osuda je na električnu stolicu - izjavio je jedan od prisutnih dok je u ruci držao zapaljen džoint, pod kako je rekao, punom prekršajnom odgovornošću. Uz to je podsjetio još i na blagodati marihuane, referirajući se na poznata svjetska istraživanja.


- Majka sam djeteta oboljelog od multiple skleroze. Želim pružiti podršku kako bi se nešto promijenilo, kako bi se omogućilo liječenje medicinskom marihuanom koja doista pomaže i poboljšava život oboljelima od raznih bolesti - kazala je jedna od prisutnih koja je u znak podrške ipak zapalila tek cigaretu.


- Ovdje sam jer mi je otac umro od raka prije nekoliko godina i da sam imao mogućnosti, da sam bio bolje upoznat s medicinskom marihuanom, zasigurno bih mu na taj način pokušao ako ne spasiti, onda barem olakšati život - rekao nam je prosvjednik koji u ruci nije držao niti džoint niti cigaretu već svijeću.

Mirni prosvjed policiji nije bio najavljen, a policiju koja bi osiguravala okupljanje nigdje se nije moglo primjetiti. Naposljetku, intervencija nije bila niti potrebna - prosvjed je prošao u mirnom i optimističnom raspoloženju s nadom da će se nešto u pravosudnom sustavu, ili makar samo u Huanitovu slučaju, promijeniti.