ZAMIJENIT ĆE BANOŽIĆA Tko je Ivan Anušić, novi hrvatski ministar obrane?

Ivan Anušić
Facebook

Ivan Anušić rođen je 13. listopada 1973. godine u Osijeku, a diplomirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. 

Od lipnja 1991. uključio se u Domovinski rat kao još maloljetan dragovoljac. Prošao je brojna ratišta kao pripadnik Zbora narodne garde, 106 i 130 brigade, pripadnik specijalne policije MUP-a, Vojne policije i 3. Gardijske brigade. Nositelj je vojnih odlikovanja Republike Hrvatske, Spomenice Domovinskog rata i odlikovanja za sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak.

Pristupio je HSP-u 1993. godine, ali nije bio politički aktivan. Od 2005. do 2017. godine bio je načelnik Općine Antunovac, piše Dnevnik.hr.

U ožujku 2014. godine izabran je za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije, a dvije godine poslije ponovno je izabran na istu dužnost na redovitoj izbornoj skupštini ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije.

Bio je saborski zastupnik u 8. i 9. sazivu Hrvatskog sabora, a gdje je obnašao dužnosti potpredsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, a bio je i član Odbora za poljoprivredu te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, te predsjednika Odbora za ratne veterane i člana Odbora za obranu.

Na lokalnim izborima 2017. godine Anušić je pobijedio protukandidata Vladimira Šišljagića te je postao župan Osječko-baranjske županije. Pobijedio je i na izborima u svibnju 2021. godine, i to već u prvom krugu sa 61,83 posto glasova.

(Ništa) kontra Plenkovića

Kao najmoćniji HDZ-ovac Slavonije Anušić se prilično glasno znao suprotstaviti stranačkom šefu Andreju Plenkoviću. Jedan od najpoznatijih slučajeva bio je prilikom smjene Nataše Tramišak s mjesta ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova, kada se javno tome usprotivio. 

"Nisam ja taj koji odlučuje tko će biti ministar u Vladi. To odlučuje premijer. Njemu sam rekao, a reći ću sada i vama, prvi put uživo za javnost, da sam protiv njezine smjene. I dalje sam protiv toga, ali premijer ima pravo i legitimitet birati svoj tim. Ja se sa smjenom ne slažem i mislim da nije bilo nikakvog razloga za to", rekao je u siječnju u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Vrijedan BMW, kuća, oranice...

Anušić živi s obitelji živi u Antunovcu i otac je četvero djece. Prema imovinskoj kartici trenutna neto plaća mu je 2651 eura. Supruga mu je zaposlena u tvrtki ZVG u kojoj prima oko 800 eura mjesečno. 

Anušići imaju kredit od oko 40 tisuća eura. Posjeduju kuću u Antunovcu koja je procijenjena na 86 tisuća eura te nekoliko poljoprivrednih zemljišta. Anušić u vlasništvu ima i oldtimer BMW iz 1987. godine kojemu je vrijednost procijenio na oko 16 tisuća eura.