Zagreb - prvak Europe po potrošnji ilegalnih droga

Amfetamin
Ilustracija

Zagreb je vražji otok, no, za razliku od Splita koji je tu ocjenu bio nosio u nacionalnoj narkokategoriji, hrvatski je glavni grad prvak Europe po potrošnji ilegalnih droga, točnije kanabisa i amfetamina. Po potrošnji 'trave' i 'speeda', naime, pokazuju to egzaktni podaci, Zagreb je narkometropola Europe, jači i od Amsterdama, koji u kolektivnoj svijesti svih nas figurira kao raj za pušače marihuane.

Budući da se danas, 26. lipnja, obilježava Međunarodni dan borbe protiv ilegalnih droga, podatak je to koji ozbiljno odskače od očekivane slike, piše 'Slobodna Dalmacija'. 

Naime, premda je i prethodnih godina bilo naznaka kako hrvatska prijestolnica na narkokarti Europe zauzima ozbiljno mjesto, dosadašnja tumačenja visoke koncentracije nezakonitih supstanci najčešće su bila ta da je u milijunskom gradu i milijunska vojska posjetitelja i turista i da zapravo oni, putnici namjernici, a ne Zagrepčani, 'nabijaju' prosjek.

No, najnovije istraživanje i analiza otpadnih voda u 82 grada i osamnaest zemalja Europe obavljeno je usred 'lockdowna', prošloga proljeća, između ožujka i svibnja, kad je veći dio europskih gradova, pa i Zagreb, bio zatvoren sam u sebe.

Prema spomenutoj analizi, obznanjenoj prošloga mjeseca, u Zagrebu se u posljednjih deset godina potrošnja marihuane povećala čak za deset puta, a toliko se povećala i potrošnja kokaina u istom razdoblju. Potrošnja amfetamina povećala se za devet puta, a konzumacija MDMA za čitavih 12 puta!

U usporedbi s drugim europskim gradovima, Zagreb je tako izbio na prvo mjesto po količini potrošnje marihuane običnim, radnim danom. Konkretno, riječ je o 257,6 miligrama kanabisa na tisuću stanovnika, što ga čini europskim šampionom. 

Po prosječnoj dnevnoj potrošnji tijekom čitavog tjedna, Zagreb je s 228,93 miligrama na tisuću stanovnika ispred drugoplasiranog Amsterdama, a i preko vikenda se u Zagrebu dimi naveliko – 207,43 miligrama na tisuću stanovnika, tek malo manje nego u Amsterdamu, navodi 'Slobodna Dalmacija'.

Što se pak tiče amfetamina, stanje je loše – dnevno se konzumira 1013,84 miligrama 'speeda' na tisuću stanovnika, što našu prijestolnicu čini najgorim amfetaminskim gradom Europe. Slijedi ga, naime, grad Gävle u Švedskoj s 830,23 miligrama na tisuću ljudi. Radnim danom se konzumira 1945,78 miligrama amfetamina na tisuću stanovnika, a drugoplasirani švedski grad Gävle troši tijekom radnih dana upola manje.

Kada je u pitanju kokain, čini se da drugi gradovi troše više bijelog praha u odnosu na broj stanovnika. U Zagrebu se dnevno troši 510,24 miligrama na tisuću stanovnika, što glavni grad Hrvatske stavlja 'tek' na osmo mjesto, a s potrošnjom 431,32 miligrama radnim danom, 569,44 miligrama vikendom, Zagreb je na dvanaestom, odnosno devetom mjestu.

Hrvatska već nekoliko godina nema nikakvu nacionalnu strategiju borbe protiv zloupotrebe sredstava ovisnosti, a nacrt nacionalne strategije do 2030. i akcijski plan do 2025. još uvijek se nalaze u postupku donošenja.