ZAGREB Preminula djevojčica koju su roditelji mjesecima zlostavljali

ZAGREB Preminula djevojčica koju su roditelji mjesecima zlostavljali
N1

Teško ozlijeđena dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške izgubila je bitku za život. Iz bolnice u Klaićevoj u Zagrebu poslano je priopćenje u kojem se obavještava javnost da je dvoipolgodišnja djevojčica, nažalost, preminula, navodi Index.

"S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvijestiti da je kod naše male pacijentice, unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno. Počivala u miru", napisali su.

Podsjetimo, liječnici su se danima borili za život djevojčice koju je majka u srijedu dovela u bolnicu u Novoj Gradiški. Liječnici u Novoj Gradiški pokušali su dijete reanimirati, a s obzirom na težinu ozljeda u srijedu popodne su djevojčicu prevezli u Klaićevu. Ravnatelj te bolnice Goran Roić rekao je kako je djevojčica već kod prijema bila u teškom stanju, s obzirom na kraniocerebralne ozljede mozga, na mehaničkoj ventilaciji i u moždanoj komi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka je liječnicima rekla da je djevojčica pala, ali ubrzo je otkrivena strašna priča. Odmah po dolasku u bolnicu liječnici su posumnjali u majčinu priču. Curica je, osim teških ozljeda glave, imala i modrice po tijelu različite starosti te svrab. Sumnja se da se zlostavljanje odvijalo od studenoga 2020. do 31. ožujka 2021. Za ostalo troje djece izuzetih iz zajedničkog domaćinstva sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Prema do sad poznatim podacima, curica je do početka studenog 2020., a od trećeg mjeseca svog života, živjela u udomiteljskoj obitelji. Kada su curicu oduzeli roditeljima, ljudi u sustavu socijalne skrbi procijenili su da je ostanak u biološkoj obitelji visok razvojni rizik za nju, no kada su taj rizik sveli na srednji, uslijedio je povratak u obitelj.

Curica je u biološkoj obitelji mjesecima bila zlostavljana, a čini se da je centar za socijalnu skrb to znao, no nitko nije reagirao.

Naime, prema neslužbenim informacijama dijela medija, baka je upozoravala da nešto nije u redu s curicom, no, osim nje, i socijalna djelatnica, koja je pratila obitelj, u izvješću je napisala da su se od početka ove godine roditelji počeli žaliti voditeljici nadzora da se dijete počinje čudno ponašati, da ide u regresiju, da sve slabije priča. To sve znači da je centar mjesecima znao za probleme, ali ništa nije poduzimao.

Kako doznaje 24 sata, policajci su utvrdili da je majka prošle srijede, 31. ožujka, zlostavljala svoju kćer udarajući je šakama po glavi i cijelom tijelu. Od siline udarca djevojčica je zadobila teške ozljede glave i drugdje po tijelu nakon čega je zapala u komatozno stanje. 

Tijekom istrage policajci su utvrdili da je nesretna djevojčica od strane oba roditelja bila fizički često zlostavljana kroz posljednjih pet mjeseci te da su joj nanijeli vidne hematome po tijelu.

Sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mile Soldo odredio je jučer mjesec dana istražnog zatvora roditeljima. Uz obranu djelomično su priznali počinjenje kaznenog djela kršenja prava djeteta.

Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom, zbog čega je došlo do ozljeda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici, izjavio je nakon saslušanja sudac Soldo. Pojasnio je kako je majci istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke. 

"Zbog toga je istražni zatvor određen i ocu, s time da je njemu određen istražni zatvor zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo, jer je već osuđivan za drugo kazneno djelo", rekao je sudac Soldo novinarima.

Budući da je djevojčica u međuvremenu preminula, kazneno djelo prekvalificirat će se u teško ubojstvo.