Zagreb: Predstavljena Hrvatska udruga Mostar u Zagrebu

Dragan Čović
Na svečanosti je nazočilo oko 200 uglednih uzvanika i prijatelja grada Mostara, a osnivanje Udruge svojim je dolaskom pozdravila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Osnovni cilj Udruge je djelovanje na povezivanju gradova Mostara i Zagreba na području kulture, gospodarstva i sporta što se konkretno odnosi na suradnju HŠK Zrinjski sa sportskim klubovima u Zagrebu.

Osnivači HUMUZ-a su Slaven Knezović - predsjednik, Nino Raspudić - izvršni dopredsjednik, Daniel Dodig - tajnik, Josip Letica - rizničar, Miljenko Puljić, Zvonimir Trlin i Neven Jerkić, a uz predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović, svečanost su svojim dolaskom upotpunili i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, premijer Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, rektorica Mostarskog sveučilišta Ljerka Ostojić te niz osoba iz javnog života, prijatelji i suradnici Udruge.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je izrazila veliko zadovoljstvo zbog poziva, a posebno zbog samog osnivanja Udruge jer, kako je istaknula, Mostar je jedan od najljepših gradova na svijetu i u njemu se osjeća kao kod kuće. Također je dodala da se nada skorom dolasku u Mostar.

''Činjenica je da smo s obje strane granice jedan narod i jedno biće i zato moramo njegovati našu kulturu i tradiciju. Naša zadaća u Hrvatskoj, zajedno sa našim predstavnicima u BiH, jeste briga o hrvatskom narodu u BiH i njegovoj jednakopravnosti. Jako mi je drago da sam ovdje i srce mi je ispunjeno ljubavlju prema Mostaru. '', kazala je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Glumac i predsjednik HUMUZ-a Slaven Knezović kazao je da je sve počelo običnim druženjem.

''Počelo je skupljanjem i druženjem nas Mostaraca, a kroz to druženje došli smo na ideju da osnujemo udrugu po uzoru na mnoge udruge Hercegovaca u Zagrebu. Cilj udruge je da povežemo dva grada koja nam puno znače, a neki članovi udruge ne moraju vući korjene iz Mostara, nego su svi dobrodošli. Večeras je naše prvo javno okupljanje, a Udruga do sada broji oko 200 članova uključujući veliki broj novinara, glumaca, umjetnika, prijatelja, suradnika Udruge i uglednika iz društvenog i javnog života.'', rekao je Knezović za Dnevnik.ba.

Predsjednik HUMUZ-a Slaven Knezović također je istaknuo da Udruga ima u planu u Zagrebu organizirati manifestaciju povodom promicanja Mostara koja će postati tradicionalnog karaktera u svrhu predstavljanja mostarskog kazališta, umjetnika i umjetničkih djela, vina itd. Manifestacija bi se trebala održavati u suradnji sa Gradom Zagrebom i na dobrom je putu da se realizira.

''Jako su bogate i raznovrsne veze Mostara i Zagreba. HUMUZ bi trebao intezivirati i dodatno ojačati te veze. HUMUZ nije samo zavičajni klub, on je više od toga. Ima dimenziju kluba u kojem će se okupljati Mostarci i Mostarke, te prijatelji grada Mostara u Zagrebu. Međutim, osim što je Mostar naš rodni grad i grad u kojem smo se formirali, Mostar je i središte jedne velike regije koja je višenacionalna, a u njemu su sjedišta glavnih hrvatskih institucija u Bosni i Hercegovini. Tu najprije mislimo na Sveučilište u Mostaru koje je jedino sveučilište na kojem se nastava odvija na hrvatskom jeziku.'', dodao je izvršni dopredsjednik Udruge Nino Rspudić za Dnevnik.ba

Osnivači udruge su u više navrata istaknuli cilj da HUMUZ postane i oslonac mostarskim i hercegovačkim studentima u Zagrebu, ali i orijentir Zagrepčanima koji namjeravaju studirati ili raditi u Mostaru.

''Mislim da smo po puno kriterija upućeni jedni na druge, a postoji most kojim su Zagreb i Mostar čvrsto vezani. Ovo je jedan logičan slijed koji se sada na neki način formalizirao, a iz toga bi trebala izrasti nova dimenzija suradnje između ova dva grada. Do sada su Mostar i Zagreb dosta dobro funkcionirali ali je to bilo na pojedinačnim inicijativama, tako da bi bilo dobro da se suradnja usustavi i da se razvije tradicija razmjene kulturnih sadržaja između Mostara i Zagreba, a siguran sam da će HNK Mostar u tome vrlo aktivno učestvovati.'', kazao je Ivan Vukoja, ravnatelj HNK Mostar.

Svečanost je vodila glumica Ornela Vištica, a član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić također su izrazili zadovoljstvo zbog formiranja Udruge nadajući se još boljoj suradnji između Mostara i Zagreba.

Dnevnik.ba