ZAGREB Borba za život dvogodišnje curice, roditelji privedeni

Bolnica doktori
Ilustracija / hercegovina.info

Djevojčica u dobi od dvije i pol godine, koja je u srijedu prevezena na liječenje u Klaićevu bolnicu s teškim nagnječenjem glave i mozga te teškim ozljedama po cijelom tijelu, i dalje se nalazi u kritičnom stanju, piše Index.

Na odjelu je intenzivne njege i priključena na respirator. Stanje joj se nije promijenilo i liječnici se još uvijek bore za njezin život.

Roditelji djevojčice, 27-godišnjak i 24-godišnjakinja, privedeni su i ispitani i nad njima se provodi kriminalistička obrada.

U obitelji je živjelo još troje djece i oni su smješteni u udomiteljsku obitelj.

"Liječnici su pregledali svo troje djece i na njima nisu zamijetili nikakve ozljede. Pregledu su nazočili i policijski djelatnici. Kriminalistička istraga je u tijeku", kazao je za RTL.hr Damir Brezić iz Policijske uprave brodsko-posavske.

Djevojčica je do studenoga prošle godine bila u udomiteljskoj obitelji, nakon čega je vraćena roditeljima. Oni su međuvremenu dobili još dvoje djece. Četvrtom djetetu koje je također bilo na liječničkom pregledu oni nisu biološki roditelji. Naime, u zajedničkom kućanstvu živi više obitelji.

Ravnatelj Centra: Ostavili su curicu kod nas. Nakon toga su dobili još dvoje djece

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Branko Medunić je za Index opisao kako je došlo do toga da se djevojčica vrati roditeljima.

U trenutku kada su djevojčicu doveli u Centar, roditelji su imali samo jedno starije dijete. Ono je ostalo zajedno s roditeljima.

"Za najstarije dijete su tvrdili da se za njega mogu brinuti, ali da zbog tadašnjih uvjeta nisu bili u stanju voditi brigu o dvoje djece", rekao je Medunić.

"Vraćena je roditeljima kad su se popravili uvjeti"

Krajem prošle godine dijete je na zahtjev roditelja vraćeno, i to, kako kaže ravnatelj, nakon što je došlo do značajnog poboljšanja uvjeta u roditeljskom domu.

"Došlo je do poboljšanja stambenih, materijalnih, obiteljskih i ukupnih okolnosti, tako da smo procijenili da su u međuvremenu sve to sredili i stekli još dvoje druge djece. Zaključak je bio da je u najboljem interesu da dijete ide u primarnu obitelj i da bude s braćom i sestrama. Nitko nije mogao predvidjeti ovakvu situaciju", kaže Medunić.

Liječnici su na djevojčici pored modrica otkrili i kožnu bolest, ali Medunić tvrdi da djelatnica Centra koja je obilazila obitelj o tome nije mogla znati ništa.

"Naša djelatnica nije imala nikakvih informacija o kožnoj bolesti, nije to mogla vidjeti ispod odjeće", kaže.

Policija: Istražit ćemo odgovornost Centra u ovom slučaju

Ravnatelj CZSS-a Nova Gradiška jučer je Indexu izjavio da je obitelj bila pod redovitim nadzorom CZSS-a, i to do dva puta tjedno, a liječnici su utvrdili kako dijete ima stare ozljede, masnice i svrab, pa ssu novinari Indexa pitali policiju hoće li istražiti i Centar za socijalnu skrb kako bi se utvrdila njegova odgovornost.

"Zahvatit ćemo i CZSS istragom i istražiti njihovu odgovornost u ovom slučaju. Ostalo troje djece je također maleno i danas će se obaviti njihov liječnički pregled uz nadzor policije kako bi se utvrdilo u kojem su stanju djeca", rekao je glasnogovornik PU brodsko-posavske Damir Brezić.


Ministarstvo: Danas smo uputili upravni nadzor nad Centrom

Upit o tome što će poduzeti vezano za CZSS Nova Gradiška i hoće li krenuti u nadzor centra poslali smo Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Odgovorili su da najstrože osuđuju svaki oblik nasilja u obitelji, osobito usmjerenog prema najranjivijoj skupini kao što su djeca.

"Po dobivenoj informaciji o ovom tragičnom događaju, Ministarstvo je jučer naložilo Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška žurnu procjenu sigurnosti u obitelji. Nakon utvrđenog rizika za sigurnost djece, Centar je izdvojio ostalo troje djece u udomiteljsku obitelj, a roditelji su uhićeni. Ministarstvo je također, u Centar danas uputilo upravni nadzor te je zatraženo provođenje stručnog nadzora od nadležnih komora nad radom stručnih djelatnika Centra kod kojih je obitelj bila u tretmanu. Nadležni Centar će po službenoj dužnosti žurno podnijeti i kaznenu prijavu protiv roditelja zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela", odgovorili su Indexu u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Liječnica: Očito je odrastala u higijenskim uvjetima nižih mjera

Voditeljica odjela za anesteziologiju i reanimaciju Tajana Milanović Robina u bolnici u Novoj Gradišci za N1 je pojasnila kako je izgledao prijem teško ozlijeđene dvoipolgodišnje djevojčice u njihovu bolnicu. 

"Djevojčica je došla u dosta zapuštenom stanju. Očito je odrastala u higijenskim uvjetima nižih mjera. Na koži smo prvo posumnjali na svrab, na skabijes, ali bilo je prioritetnijih situacija zbog kojih je došla u bolnicu pa nismo ulazili u dijagnoze dermatološkog stanja. Po tijelu je bilo nešto hematoma na potkoljenicama, ali na to nismo puno obraćali pažnju jer smo se posvećivali neurotraumi", dodala je doktorica.