Za nestalim pomorcima traga čak pet satelita, popodne stižu nove snimke

Dino Miškić, Hrvatska

Potraga za nestalim pomorcima i hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i dalje traje.

Filipinski član posade trgovačkog broda uključenog u potragu za nestalim pomorcima potonulog tegljača za Morski.hr je sinoć rekao kako potraga još uvijek nije dala rezultate.

"Bio sam sinoć na dužnosti i bila su tri broda u akciji traganja i spašavanja. Alp Striker vodi i zadaje uzorke potrage, sad za pet brodova. Upravo su nam zadali novi uzorak. Dajemo sve od sebe. Nadam se da ćemo pronaći nešto", rekao je Filipinac. Dodao je da on nije vidio nikakve zrakoplove u potrazi, barem dok je bio na straži na brodu.

''Molitva, molitva, molitva. To je jedina stvar koju možete napraviti u ovome trenutku, a mi ćemo dati sve od sebe u potrazi'', rekao je za Morski.hr filipinski pomorac.

 

Popodne stižu nove snimke satelita

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić potvrdio je za Dnevnik.hr da se danas u popodnevnim satima očekuje nove satelitske snimke koje bi mogle pomoći usmjeriti potragu za nestalim pomorcima. Frka-Petešić je kazao da su jučerašnje snimke koje su sateliti snimili neuoptrebljive zbog loših vremenskih uvjeta u kojima su nastale.

''Do sada je uključeno čak pet različitih satelita kako bismo kombinirali što veći broj putanja satelita'', dodao je.

Potragu otežava više faktora, a jedna od njih je i udaljenost od kopna.

''To je jako složena operacija, udaljena više 2000 kilometara od kopna, što je ograničavajući faktor za avione kojima treba dosta goriva da bi došli do tamo, ostali dva-tri sata i vratili se, a u ta dva ili tri sata mogu pokriti samo malo područje'', objašnjava Frka-Petešić.

 

Nestali prije više od dva tjedna

Podsjetimo, tegljač Bourbon Rhode potonuo je 26. rujna, a na njemu je u trenutku potapanja bilo 14 članova posade, uključujući i kapetana Dinu Miškića iz Šibenika. Opsežnija potraga pokrenuta je 8. listopada kad je posada broda Alp Striker uočila signalnu raketu.

9. listopada satelit je iz svemira uočio objekt koji dimenzijama odgovara splavi za spašavanje. Na to su područje upućeni svi brodovi. Tijekom noći s 9. na 10. listopada Francuska je poslala još jedan brod da se priključi potrazi za nestalim pomorcima.