FOTO  Vukovar: Obilježena godišnjica smrti junaka obranbenog rata Blage Zadre

Blago Zadro

Blago je rođen u seljačkoj Hercegovačkoj obitelji u Donjim Mamićima Ledinac u Bosni i Hercegovini. Trbuhom za kruhom završava u ravnoj Slavoniji u Vukovaru i počinje raditi u kombinatu Borovo.

Tu upoznaje suprugu Katu djevojačko Soldo sa kojom ima tri sina Roberta, Tomu i Josipa. Sve je bilo ljepo i bajno do 1991. godine kada Jugo vojska i četnici vrše agresiju na Vukovar i Hrvatsku.

Ne dvojeći ni jedan trenutak Blago staje na branik domovinem a i njegovi sinovi skupa sa njim. Vodi obranu Borova naselja i sa svojima dečkima brani Trpinjsku cestu na kojoj su agresori polomili zube, a tu je i zaustavjen četnički oklop .

Trpinjska cesta je poznata kao i groblje tenkova, i onda dolazi taj kobni 16 listopad kada pogiba Blago sasječen rafalom iz puškomitrajeza iz zasjede iz jedne napuštene kuće.

Nakon pokušaja izvačenja tjela pogiba i i Zvonko Mlinarić, a nakon njega i Alfred Hil. Poslije toga bojovnici izvlače tjela svojih mrtvih suboraca  i pokopavaju ih na Vukovarsko grobje kao nepoznate osobe, te tu ostaju do mirne reintegracije Vukovara.

Nakon pogibije Blage popušta obrana Vukovara i četnici ulaze u grad heroj 18.studenoga. Sin pokojnoga Blage Robert odlazi sa 204 brigadom na Kupres gdje upada sa tenkom u zasjedu i pogiba.

Sveta misa je služena u crkvi gospe Fatimske na Trpinjskoj cesti, a onda su zapaljene svjeće pored tenka i biste pokojnoga Blage. Nakon kratih govora kolona se uputila u Kupsku ulici na mjesto pogibije, te su i  tu zapaljene svjeće.

Od gostiju nazočni su bili tehnički ministar branitelja Tomo Medved, načelnici gradova i općina pobratima grada Vukovara,  kao i branitelji iz Imotskog, Sinja i Dubrovnika.

Što reći na kraju nego čuvajmo i poštujmo naše žive i mrtve branitelje i dragovoljce.

Sve fotografije u GALERIJI

Tekst i foto by:Ivica Lozina