Više vrijedi "kupljeni" sudac nego dva napadača

kladionica, premijer liga BIH natjecanje, Novac, bogataši, kladionica, izbori

Za to je najvažnije riješiti jednu dilemu: kladionice žive od malih igrača koji uplaćuju deset-dvadeset kuna i igraju na osnovi informacija koje dobiju iz novina, televizije ili lokalne usmene predaje. No, takvi su za kladionice bezopasni, iako praktično od njih žive.

Pravi problem su “insajderi” koji poznaju predsjednike klubova, nogometne suce i nogometaše. Baš tim redoslijedom. Zato se na ulazak u to društvo dolazi sporo i na temelju “minuloga rada”. Članovi te kladiteljske klike moraju biti osobe dokazane u dovođenju igrača u klub, posuđivanju novca klubu u trenutku krize, prijateljskim i rodbinskim vezama sa sucima i slično. To moraju biti ljudi koji su “žrtvovali sebe” radi dobiti kluba i onih koji ga vode.

Nikakva tajna nije da je obitelji Šapina pravi posao u kontaktu s ljudima iz visoke nogometne politike omogućio njihov daljnji rođak, inače nogometni sudac koji je rapidno napredovao od zadnje lige do viših liga. S napretkom na listi upoznavao je sve više svojih kolega sudaca koji sude više lige i polako ih je dovodio u berlinski kafić “King”.

Desetak puta ih se dovede, osam puta od toga počasti, a jedanaesti ili dvadeseti dolazak u kafić znači i upoznavanje s jednim od braće Šapina. Zatim slijedi odlazak na ručak, razmjena brojeva... I onda tako to krene... Sve ovo se može preslikati na Hrvatsku i na naše običaje.

Drugi problem je što su neki gazde naših klubova vezani neraskidivim poslovnim i prijateljskim nitima, a ti gazde su pozicionirani i u raznim udrugama i organizacijama pod kapom Hrvatskog nogometnog saveza, tako da jedne te iste osobe vode nisku (klupsku) i visoku (kadrovsku) nogometnu politiku. Tako se jedan nogometni trener i jedan vlasnik kluba u prijateljstvu i poslovnoj suradnji ne isprepleću samo na terenu nego i u građevinskim i ugostiteljskim pothvatima. Ako netko zajedno gradi hotel ili zgradu, nije mu teško “izgraditi” i jedan nogometni rezultat.

Sto tisuća u džepu

Još se danas u nas spominje utakmica između bivšeg slavonskog prvoligaša i jednoga kluba iz Dalmacije. Bivši prvoligaš je teoretski već bio ispao u drugu ligu, te je u biti igrao jednu od svojih nebitnih utakmica. Tada se po kuloarima proširila priča o tome da će utakmica završiti iz 2 u jedan. To znači da će na poluvremenu voditi gosti, a na kraju pobijediti domaćini. Koeficijent je bio oko 12, što znači da je na sto kuna dobit bila 1200, na tisuću 12 tisuća, a na sto tisuća milijun i dvjesto tisuća.

Dobro, vi koji ne znate ove tajne i niste proroci, ne spadate u ovu priču, a tko od ovih poduzetnika i njihovih prijatelja nema kod sebe barem 100 tisuća kuna? Ima svatko! I eto tako to ide. Ili druga priča, u kojoj klubovi i inače odlično surađuju u razmjeni i prodaji igrača, pa se dogodi da kod rezultata 0:0 vaš zadnji vezni igrač udari protivničkog igrača, a ovaj padne kao pokošen te tako gotovo pola utakmice ostavi svoje igrače na cjedilu. Gost glatko dobije tu utakmicu s 0:3.

Ili se isti akteri dogovore da će utakmicu igrati po prinicpu iz jedan u jedan, a “raji” prošire priču da će biti po principu iz dva u jedan, što znači da će gosti voditi na poluvremenu, a domaćin na kraju dobiti. Tako neupućeni obave više uplata malih iznosa, dok veliki pokupe vrhnje. Ako sve ovo nije sumnjivo državnom odvjetništvu i policiji, onda se krila direktnim akterima rašire, pa se krene i u rad sa sucima, koji u namještanju na kladionici mogu pomoći više nego dva vrhunska centarfora, govore pravi kladitelji.

Tako je grčki drugoligaš “Thrasivolus” gubio kući s 0-1, a sudac je nekoliko minuta prije kraja doslovno molio domaćeg centarfora da padne i da će mu on dosuditi penal. Tako je na kraju i bilo, a utakmica je završila s 1:1. Jedan vlasnik kluba iz Zagreba više voli da mu sude suci iz Splita nego strani suci, a jedan njemački drugoligaš nikada nije htio ući u Bundesligu iako svaku godinu osam kola prije kraja bude prvi ili drugi na tablici te lige.

Kada se shvate sve ove nelogičnosti i male tajne velikih majstora kuhinje, možemo očekivati da se klađenje odvija pošteno i profesionalno, a taj trenutak je, čini se, vrlo, vrlo daleko. Dotle za većinu igrača na kladionicma vrijedi ona pjesma, inače kladiteljski hit, ”Igrao sam Real iz iksa u dvojku, odnio je đavo novog golfa trojku”.

USKOK ‘češlja’ HNL

USKOK i policija počeli su istraživati sumnje o namještanju nogometnih utakmica u Hrvatskoj, i to ne samo one između Zadra i Hajduka, odigrane 26. travnja ove godine, za koju njemačko državno odvjetništvo iz Bochuma sumnja da je namještena radi dobiti na kladionicama. Sastavili smo spis i od policije zatražili obradu”, potvrdio je glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić.


Grbić: Moguća i uhićenja

Izviješteni smo o tome da su u njemačkom zatvoru zadržana i dvojica njemačkih državljana hrvatskih korijena. Dobili smo zamolnicu da iz naših operativnih evidencija damo imaju li kriminalnu prošlost i posjeduju li u RH određene nekretnine te devizne i tekuće račune. Osobno sam u kontaktu s policijskom časnicom njemačke policije pri Veleposlanstvu u Hrvatskoj. Ako bude zakonske osnove, bit će i uhićenja – rekao nam je ravnatelj policije Oliver Grbić.


Dežela: Sedam sumnjivih utakmica

Kako pišu slovenski mediji, na vidiku je najveća afera u povijesti njihova nogometa. Pod istragom je sedam utakmica prve lige, dok je već neko vrijeme poznato da je ‘posebno sumnjiva’ uzvratna utakmica, kvalifikacija za europsku ligu izmedju Interblocka iz Ljubljane i Metalurga iz Donjecka.


Italija: Sedam uhićenih

Talijanska je policija u ponedjeljak uhitila devet osoba, među kojima je i predsjednik drugoligaškog kluba ‘Potenza’, u sklopu istrage o namještanju utakmica. Prema riječima tužitelja, uhićenja su izvedena na temelju optužbi za klađenje i članstvo u kriminalnim organizacijama.

slobodna dalmacija