VELIKA AKCIJA Uhićena grupa koja je preko Luke Ploče krijumčarila ogromne količine cigareta

Luka Ploče, krijumčarenje cigareta
morski.hr

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Služba Zagreb, u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije i Carinskom upravom Ministarstva financija RH te u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad šest osoba (41, 44, 34, 51, 51, 40) svi strani državljani od kojih prvoosumnjičeni ima i hrvatsko državljanstvo zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačko udruženje, te nedozvoljena trgovina i davanje mita, oboje u svezi kaznenog djela počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja.
 
Kriminalističko istraživanje se provelo zbog osnova sumnje kako kriminalna skupina okupljena oko prvoosumnjičenog 41-godišnjaka povezana u zločinačko udruženje, planira organizirati i realizirati kontinuirano krijumčarenje velikih količina cigareta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata preko teritorija Republike Hrvatske te dalje u druge zemlje članice Europske Unije.
 
Članovi ovog zločinačkog udruženja nastojali su osigurati neometani transfer krijumčarenih cigareta iz Luke Ploče, kamo bi cigarete pristigle u kontejneru brodskim putem, transportom do Zagreba, gdje bi prateća dokumentacija glasila na drugu vrstu robe od one koja se stvarno nalazi u kontejneru, s time da bi u kontejneru u prva dva reda bila postavljena deklarirana roba, dok su se u preostalom prostoru kontejnera nalazile cigarete.

Kako bi osigurali prethodno navedenu tzv. zelenu rutu članovi zločinačkog udruženja su koristeći se koruptivnim aktivnostima nastojali „prodrijeti“ u carinsku službu te su imali za cilj koruptivno djelovati prema carinskim službenicima, a sve u svrhu ostvarivanja protuzakonite nepripadne imovinske koristi.
 
Dakle, sumnja se da je 41-godišnjak od ožujka 2021. do siječnja 2022., u Zagrebu i Pločama, Dubaiju te na području Republike Slovenije, Mađarske, Poljske i drugih država članica Europske Unije, povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičene, kao i više drugih zasad nepoznatih osoba, a kao cilj djelovanja odredio je krijumčarenje velikih količina cigareta bez trošarinskih markica prikrivenim uvozom iz Dubaija u Republiku Hrvatsku i Europsku uniju te njihovu prodaju na ilegalnom tržištu radi ostvarenja znatne nepripadne materijalne koristi.
 
Drugoosumnjičenom je 44-godišnjaku povjerena organizacija cjelokupnog transporta krijumčarenih cigareta iz Dubaija preko luke Ploče u druge države članice Europske unije radi prodaje krajnjim kupcima, pronalazak skladišta na području Zagreba, kao i da osigura neometan prolaz kontejnera kroz Luku Ploče tj. da izbjegne carinsku kontrolu.
 
Sumnja se da su iz Dubaija brodovima organizirali otpremu ukupno sedam kontejnera s najmanje 90 tona odnosno 5.798.400 kutija krijumčarenih cigareta bez trošarinskih markica, dok su preko carinske i granične crte u Republiku Hrvatsku bez prijave carinskim službenicima ilegalno do sada dopremili tri kontejnera s ukupno najmanje 35 tona odnosno 2.539.200 kutija krijumčarenih cigareta. Cigarete su teretnim vozilima prevezli u Republiku Sloveniju, Mađarsku, Poljsku i druge države Europske unije gdje su ih prodali na ilegalnom tržištu po minimalnoj cijeni od 11,25 kuna po kutiji te time ostvarili nepripadnu materijalnu korist u iznosu od najmanje 28.566.000 kuna. Novac su međusobno podijelili i zadržali za sebe. 
 
Na isti način planirali su i krijumčarenje kokaina, no do realizacije i ostvarenja tog plana nije došlo. U daljnjoj ilegalnoj distribuciji i prodaji krijumčarenih cigareta spriječeni su intervencijom policijskih službenika u Republici Hrvatskoj. 
 
Dakle, sumnja se da je 41-godišnjak organizirao zločinačko udruženje, a 44-godišnjak ga vodio te su zajedno s 34-godišnjakom neovlašteno kupili, prodali i prenijeli robu čiji je promet ograničen, dok je službena osoba simulirano primila potkupninu. Ostali osumnjičeni su u sastavu zločinačkog udruženja neovlašteno kupili, prodali i prenijeli  robu čiji je promet ograničen, tj. bili su zaduženi za prepakiravanje i prijevoz cigareta.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su dostupne prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenika predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su dostavili Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, priopćeno je.