VELIKA AKCIJA U HRVATSKOJ Uhićeni članovi narkobande, među njima i vlasnik kluba u kojem je ubijen Sabljo?

Hrvatska policija
Damir Krajac/CROPIX

Na području tri priobalne županije i u Zagrebu danas je uhićeno više pripadnika skupine osumnjičene za krijumčarenje i preprodaju droge, priopćili su policija i Uskok. Policija je izvijestila da je u suradnji s Uskokom jutros započela realizaciju zadnje faze ranijeg kriminalističkog istraživanja usmjerenog na razbijanje zločinačkog udruženja čije se djelovanje povezuje s krijumčarenjem i preprodajom droge.

Posljednjom fazom kriminalističkog istraživanja obuhvaćeno je 20 osoba, od kojih su neke ranije lišene slobode, izvijestilo je Ravnateljstvo policije. Dodaju da će po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku i protiv njih Uskoku podnijeti kaznenu prijavu.

Detalji akcije. Među uhićenima vlasnik kluba u kojem je ubijen Sabljo?

USKOK je jučer proširio istragu protiv navodne kriminalne skupine koju se tereti da je u svibnju 2021. minirala zgradu na Laništu, pokušavši ubiti obitelj Tomislava Sučića, kuma Tomislava Sablje koji je proljetos ubijen u narodnjačkom klubu Ritz, ali i da su pripremali identičnu bombu za obitelj samoga Sablje, piše Jutarnji list.

Viktor Milaković, Darko Jandrić, Leo Zdenjak i Jan Andabak, koji se već 22 mjeseca nalaze u istražnome zatvoru, nakon što su u prosincu 2021. uhićeni zbog optužbi za pripremu bombaškog napada na Laništu, jučer su pod policijskom pratnjom dovedeni u prostorije USKOK-a u Vlaškoj kako bi bili ispitani zbog najnovijih optužbi - preprodaje velikih količina droge. USKOK ih tereti, kako neslužbeno doznaje Jutarnji, da su 2021. nabavili i djelom preprodali 761 kilogram marihuane, devet kilograma kokaina, 15 kilograma amfetamina i 3000 tableta Ecstasyja. Na više lokacija u Hrvatskoj uhićene su i osobe koje se sumnjiče da su od njih navedenu drogu kupovale radi daljnje preprodaje.

Jutarnji neslužbeno doznaje da je među uhićenima i vlasnik narodnjačkog kluba Ritz i jedan od svjedoka Sabljina ubojstva, Mario Gavrić, kojega se tereti da je početkom 2021. preko posrednika od Darka Jandrića kupio nekoliko kilograma kokaina za 36.000 eura kako bi ih dalje preprodao.

USKOK i policija su navodno dokaze za ove najnovije optužbe pribavili iz enkriptirane komunikacije preko SKY-a, rekonstruirajući razgovore koje su osumnjičenici vodili godinama unatrag. 

Policija o akciji

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, započeli su jutros realizaciju zadnje faze ranijeg kriminalističkog istraživanja, a koje je usmjereno na razbijanje zločinačkog udruženja čije se djelovanje povezuje s krijumčarenjem i preprodajom droge.

Posljednjom fazom kriminalističkog istraživanja obuhvaćeno je 20 osoba, od kojih su neke ranije lišene slobode. Tijekom dana provodit će se hitne dokazne radnje. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja policijski službenici predat će osumnjičene osobe pritvorskom nadzorniku, a protiv njih će podnijeti kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, objavila je policija.

USKOK se oglasio o akciji

USKOK je izvijestio da se uhićenja i dokazne radnje provode na području Primorsko-goranske, Šibensko-kninske i Istarske županije te Grada Zagreba.

"Nakon ispitivanja osumnjičenika Uskok će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost", izvijestilo je tužiteljstvo.

Zatraži li Uskok za neke od uhićenih određivanje istražnog zatvora, o tome će odlučivati sudac istrage Županijskog suda.