VAKULA NAJAVIO: Stiže najljući udar zime

zoran vakula, Božić, zoran vakula, zoran vakula, vremenska prognoza, zima, zoran vakula, zoran vakula, vremenska prognoza, zoran vakula, vremenska prognoza, zoran vakula, zoran vakula, vremenska prognoza
Vrijeme danas umjereno do pretežno oblačno, na kopnu povremeno uz slab snijeg, uglavnom u gorju i na istoku. Na dalmatinskoj obali mjestimice kiša i susnježica, ponajprije na južnom dijelu, a na sjevernom Jadranu sunčanije te uglavnom suho.

Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u gorju i sjevernim predjelima s jakim i olujnim udarima. Na Jadranu jaka i olujna bura, osobito podno Velebita s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura većinom od -5 do 0, na Jadranu od 4 do 9 stupnjeva Celzijevih, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Meteorolog HRT-a Zoran Vakula danas je najavio novi snježni pokrivač, posebno u gorskim i istočnim krajevima, ali i mjestimice na Jadranu, gdje će vjerojatno još veće nevolje i zastoje u prometu prouzročiti većinom jaka i olujna bura, gdjekad na udare i orkanska.

Vrlo hladna jutra

"Za vikend promjena! Zbog djelomičnog razvedravanja jutra će biti prilično hladna, ponajviše u nizinama sa snijegom na tlu", najavljuje Vakula.

DHMZ predviđa da će u subotu jutarnja temperatura u Zagrebu biti -13.

Tijekom petka će u Slavoniji, Baranji i Srijemu puhati često umjeren, gdjekad i jak sjevernjak i sjeverozapadnjak, uz koji će se mnogima činiti i hladnije od -4 do -1 °C, koliko će pokazivati termometri. I još uz oblake i novi snijeg, kojeg je ponegdje već više od 20 cm.

U središnjoj Hrvatskoj je poneki centimetar moguć uglavnom do jutra. Štoviše, prema večeri sa sjeverozapada raste vjerojatnost djelomičnog razvedravanja. Puhat će većinom umjeren, ponegdje povremeno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, uglavnom u Međimurju, Podravini i Zagorju i s olujnim udarima. Temperatura zraka od -4 do 0 °C.

Podjednako tako, pa i hladnije, mnogima će se činiti i na sjevernom Jadranu, uz većinom jaku i olujnu buru, mjestimice s orkanskim udarima, a i u gorju, gdje će također biti vjetrovito, i temperatura najniža. Povremeno će još biti snijega, pa i dodatnog snježnog pokrivača, gdjegod vjerojatno i zapuha. Promet će biti otežan, na mnogim dionicama i prekinut, ne samo cestovni, nego i katamaranski, vjerojatno i brodski, pa i trajektni.

Snijeg i na otocima?

Do otoka bi mogle doći pahulje iz unutrašnjosti, nošene jakom i olujnom burom, ponegdje i s orkanskim udarima. Osim nje i promjenljive naoblake, mjestimice će još pasti i malo kiše, uglavnom oko Splita i južnije, te ponajviše na širem dubrovačkome području. More umjereno valovito i valovito, prema otvorenome i jače valovito.

Za vikend djelomice sunčano, uz prilično hladna jutra, u nedjelju i jačanje juga, pa opet...

Valovito i vjetrovito bit će na Jadranu i početkom subote, tijekom koje će bura slabjeti, a već u nedjelju će uzduž cijeloga Jadrana zapuhati jugo. S njim će dolaziti novi kišonosni oblaci - najprije na sjever, do večeri i drugdje, pa će u ponedjeljak ponovno biti često i obilnijih pljuskova i grmljavine, a i jakog vjetra koji će mijenjati smjer. Za razliku od prošlodnevnih prognoza, najnovije su povećale vjerojatnost promjenljivog vremena do kraja mjeseca. No, s planovima aktivnosti najbolje je još pričekati, budući da su promjene moguće.

Bar će biti sunca

Na kopnu će vikend obilježiti hladna jutra, osobito u zapadnim krajevima, te po sunčanim satima, kojih u mnogim mjestima nije bilo i tjedan dana. Oborine će do nedjelje navečer uglavnom izostati, a tijekom toplijeg početka novog tjedna ponovno će ih biti - i to ne samo snijega, nego ponegdje i kiše, prognozira Vakula.

Net.hr