UVIJEK VAS JE ZANIMALO? Evo koliko zarađuje publika u Milijunašu, Superpotjeri, Tvoje lice zvuči poznato...

Milijunaš

Statiranje u popularnim TV emisijama, serijama i filmovima nekim Hrvatima služi kao dodatan izvor prihoda, a nekima da se iz prve ruke uvjere kako izgleda snimanje njihove omiljene emisije.

Kad su u pitanju najpopularniji showowi u Hrvatskoj u kojima sudjeluje publika, kao što su primjerice The Voice, kvizovi Tko želi biti milijunaš, Superpotjera, Supertalent, Superstar, Tvoje lice zvuči poznato, Zvijede pjevaju i slično, sve se mora dogovoriti preko agencije čiji član morate biti, piše Slobodna Dalmacija.

S HRT-om, RTL-om i Novom TV najčešće rade dvije agencije, to su Prva klapa i Serena.

Jednom kad postanete njihov član za što trebate ispuniti digitalni obrazac u kojem odgovarate na pitanja o sebi i poslati svoje fotografije možete krenuti na snimanja.

A ona su, kako kažu neki od statista, obično plaćena po principu dnevnice koja je ponekad fiksna, a ponekad varira ovisno o duljini vremena provedenog na samom setu. Postoje i snimanja koja su bolje plaćena i ona koja to nisu pa je tako publika u TV emisijama obično manje plaćena za razliku od manjih uloga u serijama, filmovima i reklamama.

Kad su u pitanju emisije koje traju oko sat vremena, snimaju se obično dvije emisije po danu i to potraje od četiri do pet sati. U tu kategoriju spadaju primjerice Superpotjera i Milijunaš.

Statisti su za to plaćeni tek oko četiri eura po satu i njihova dnevnica iznosi od 16 do 20 eura.

Što se tiče emisija čije je trajanje dulje, u ovom trenutku aktualno je Tvoje lice zvuči poznato (čija jedna epizoda traje oko dva i pol sata), tada publika u studiju za potrebe snimanja jedne epizode provede i do šest sati. Također su plaćeni oko četiri eura po satu, a takav je slučaj i ako neki show ide uživo, što je rijetkost jer je većina nasnimljena (uskoro će uživo tek ići Zvijezde pjevaju).

Dakle, ako primjerice idete dva puta tjedno na snimanja, tog ćete tjedna zaraditi između 32 i 40 eura. Tom logikom, pod uvjetom da ste dva puta tjedno na snimanjima, mjesečno možete dobiti otprilike od 150 do 200 eura.

Nije puno, ali zasigurno dobro dođe kao dodatni izvor zarade našim umirovljenicima ili studentima, a usput vide kako izgleda realizacija njihove omiljene emisije ili upoznaju zvijezde koji su njihovi idoli.

Dodajmo i za kraj, kako statisti nakon snimanja nipošto ne smiju otkrivati što se događalo u emisiji (kako npr. ne bi na nekom forumu ili društvenim mrežama izašao podatak tko je osvojio koliko novca, pobijedio ili izgubio...), a to moraju potpisati i prilikom sklapanja ugovora.