USKOK Pritvor za četvoricu policajaca jer su okrivljenoj osobi otkrili identitet zaštićene osobe

Zatvor ruke
WiseGeek

USKOK je nakon policijske prijave pokrenuo istragu protiv četvero službenika splitsko dalmatinske policijske uprave (PU) koje tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, sprječavanja dokazivanja i otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka.

Na zahtjev USKOK-a sudac istrage splitskog Županijskog suda odredio je istražni zatvor za troje osumnjičenih.

Ravnateljstvo policije u subotu je priopćilo kako je kriminalističkim istraživanjem koju je proveo Policijski nacionalni ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), utvrđeno kako postoji osnovana sumnja da je četvero policijskih službenika, od 29. siječnja do 6. veljače 2023., za vrijeme dok su u različitim svojstvima obavljali službene policijske zadaće, iskoristili svoj položaj i poduzimali radnje s ciljem otežavanja dokazivanja prema svjedoku u postupku koji se vodi pred nadležnim sudom. Pored navedenog, dvojica od osumnjičenih policijskih službenika su otkrili identitet osobe kojoj je ugrožena sigurnost.

Iz USKOK-a je priopćeno da je 'na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, USKOK-a donio rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (1985., 1973., 1985., 1989.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela 'Zlouporabe položaja i ovlasti', 'Sprječavanja dokazivanja' i 'Otkrivanja identiteta ugrožene osobe ili zaštićenog svjedoka''.

Osnovano se sumnja da su okrivljeni policijski službenici PU splitsko-dalmatinske - nakon što su određene mjere policijske zaštite prema hrvatskoj državljanki i njezinoj djeci, kao ugroženim osobama - koristili okolnost što su u neposrednom kontaktu s njima, kako bi osigurali povoljniju procesnu poziciju okrivljenicima u kaznenom postupku, u kojoj je njen suprug kao svjedok dao iskaz i teretio okrivljenike, naveli su iz USKOK-a.

Navedeni policijski službenici, dodaje se u priopćenju, verbalno i drugim radnjama implicirali su hrvatskoj državljanki i njenom punoljetnom sinu kako je njen suprug pogriješio tereteći okrivljenike u tom postupku i tako ugrozio sigurnost nje i njezine obitelji, prenosi Hina.

"To su učinili u cilju da prenese navedeno svom suprugu u svrhu promjene njegova svjedočkog iskaza u daljnjem tijeku suđenja u korist okrivljenika, te u cilju da, ako bude prihvaćen dokazni prijedlog okrivljenika u tom postupku za njeno svjedočenje, osiguraju da sadržaj njezinog iskaza bude povoljan za njih. Također su trećim osobama neovlašteno otkrili podatke o tome da su članovi obitelji tog svjedoka pod policijskom zaštitom i razlozima određivanja zaštite", priopćio je USKOK.

Na prijedlog USKOK-a, sudac istrage Županijskog suda u Splitu odredio je istražni zatvor protiv troje okrivljenika. U današnjim priopćenjima ni policija ni tužiteljstvo ne otkrivaju identitete okrivljenih službenika PU splitsko-dalmatinske.

Iako nije službeno potvrđeno, mediji neslužbeno navode da su uhićeni policajci navodno pokušali utjecati na članove obitelji Željka Melvana koji je pravomoćno osuđen zbog ubojstva, a krajem siječnja je bio svjedok u postupku protiv zločinačke organizacije na čelu s Deanom Majstorovićem.

Melvan je u glinskom zatvoru na odsluženju 19-godišnje zatvorske kazne zbog ubojstva Vedrana Marendića, a pismeno se javio USKOK-u da ima neposredna saznanja o planiranom ubojstvu koje je navodno od njega naručio Majstorović pa je krajem siječnja ispitan na sudu.

Majstorovića i šestoricu tužiteljstvo tereti za čitav niz nedjela, među ostalim i da su planirali ubojstvo zbog duga od 270.000 eura.