USKOK istražuje trojicu policajaca: U zamjenu za novac prebacili 46 stranaca preko granice

uskok, granična

... kojima su trojica policijskih službenika, zbog sumnje povezane uz nezakonit prelazak granice 46 stranih državljana na graničnom prijelazu Županja.Osim o trojici policijskih službenika radi se o i četvorici državljana Bosne i Hercegovine.

Istraga se provodi zbog osnovane sumnje na kazneno djelo udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita.

Prvoosumnjičenog, policijskog službenika Policijske postaje Županja, sumnjiči se da je kao voditelj smjene na graničnom prijelazu Županja, od 8. kolovoza do 16. studenoga 2012. organizirao i povezao drugoosumnjičenog i trećeosumnjičenog policijskog službenika, zadužene za graničnu kontrolu, te četvrtoosumnjičenika i druge zasad neutvrđene osobe.

U priopćenju USKOK-a se navodi kako je četvrtoosumnjičenik dogovarao prelazak stranih državljana preko državne granice tako da je prvoosumnjičeniku dostavljao podatke o stranim državljanima koji je potom u Informacijskom sustavu MUP-a RH provjeravao je li nekome od njih ranije bio zapriječen ulazak u Hrvatsku kao i druge podatke, koje je zatim dojavljivao četvtoosumnjičeniku. Ovisno o tim podacima prvoosumnjičeni je određivao visinu novčane naknade za nepoduzimanje propisane granične kontrole.

Sukladno dogovoru trojice osumnjičenih o novčanoj naknadi, najmanje 46 stranih državljana je u navedenom razdoblju nezakonito prešlo državnu granicu, navodi USKOK.

Na prijedlog USKOK-a, sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio je istražni zatvor protiv petorice osumnjičenika.

Izvor: Jutarnji.hr