Umro Joško Martinović

Vijest o Martinovićevoj smrti potvrđena je na službenim internetskim stranicama HRT-a. "U svojim je emisijama stvorio svoj prepoznatljiv stil i na televiziju donio neke nove ideje. Izvještavao je s bojišnica u Domovinskom ratu i bio prvi reporter koji je ušao u oslobođeni Knin", navodi se u kratkoj HTV-ovoj vijesti o smrti njihovog novinara.

Iako je za vrijeme Domovinskog rata bio jedan od najistaknutijih HRT-ovih ratnih reportera, Martinović je širokoj javnosti prije svega poznat po emisijama Živa istina i Globalno sijelo, u kojima se bavio malim, ali neobičnim ljudima i temama "s ruba".

Martinović, inače diplomirani sociolog, u svojim je emisijama uvijek rado ugošćavao ljude koje je njihova sredina smatrala čudnima i uvrnutima (u Dalmaciji bi rekli - redikulima) te približavao njihove unikatne životne priče širokoj publici. No, oni koji su pratili Globalno sijelo tijekom deset sezona, koliko je Martinović vodio i uređivao emisiju, sjećaju se da u startu nije uvijek bila tako lepršava i opuštena. Upravo suprotno, teme koje su se obrađivale bile su smrtno ozbiljne.

Bilo je tu govora o kriminalu i korupciji, privatizaciji, likvidacijama... Zbog nekoliko je priča Martinović dobivao tužbe i prijetnje, otkrio je da su mu se čak prijetili i neki saborski zastupnici. Najviše ga je brinula sigurnost njegove obitelji, stoga je s vremenom prešao na lakše teme, i to, prema vlastitom priznanju, nikad nije zažalio.

index.hr