ULOŽIO PREKO 8 MILIJUNA EURA Kontroverzni Posušak jedan od najvećih ulagača u trezorske zapise Republike Hrvatske

MIlenko Bašić trezorski zapisi

Nakon što su najnoviji trezorski zapisi uvršteni na Zagrebačku burzu, podaci o najvećim ulagateljima u njih postali su javno dostupni.

Među nekoliko fizičkih osoba ističe se hercegovački poduzetnik Milenko Bašić, koji je bio jedan od investitora u projekt Vjetroelektrane Krš-Pađene, a spominje ga se i u optužnici u slučaju Josipe Rimac.

Bašić je sa svojih 8,5 milijuna eura (1,08 posto) treći najveći investitor u trezorce s rokom dospijeća od godinu dana. Više od njega imaju jedino Privredna banka Zagreb s 32,6 milijuna eura (4,16 posto), te na drugom mjestu menadžerica Branka Bralić s iznosom od 10 milijuna eura (1,28 posto). Bašić bi, ako zadrži trezorac do dospijeća, mogao zaraditi više od 300.000 eura, piše Forbes Hrvatska.

Prinos od 3,65 posto godišnje

Bašića na četvrtom mjestu slijedi vlasnik čakovečke kompanije TMT Davor Ostoja s 8,29 milijuna eura (1,06 posto), te menadžerica Bernarda Kramar s 5,18 milijuna eura (0,66 posto). Šesto mjesto pripada grupi računa na kojima je uknjižena ista količina vrijednosnih papira, u vrijednosti od pet milijuna eura (0,64 posto).

Trezorski zapisi imaju godišnji prinos od 3,65 posto za građane, a u prvom krugu se upisalo ukupno 734 milijuna eura. Ostatak izdanja upisali su institucionalni ulagači u drugome krugu.Od trezorskih zapisa izdanih na tri mjeseca, ukupnog iznosa 270 milijuna eura, najveći iznos upisala je Hrvatska agencija za osiguranje depozita (11,08 posto). Među deset najvećih ulagača ima i šest fizičkih osoba koje su uložile između 1,61 i pet milijuna eura. Njihov godišnji prinos za građane iznosi 3,75 posto.