UKRALI MU 20 KUNA I SLOMILI PRSTE Maloljetnicima koji su zbog zavisti u Slavoniji pretukli dječaka izrečene kazne

maloljetnik zlostavljanje
pexels

Zavist prema 15-godišnjem sumještaninu koji svakodnevno časti svoje prijatelje pićem i žetonima za biljar dovela je kod četvorice mladića, od kojih su dvojica imala 15 godina, jedan 16, a jedan nedavno punih 18 godina do izrazite agresivnosti i želje da ga opljačkaju i nanesu mu ozljede. 

Na kraju su mu ukrali 20 kuna i nanijeli mu više ozljeda na glavi te polomili dva prsta ruke. Policija je podigla kaznene prijave protiv tinejdžera za teške ozljede i razbojništvo. Nedavno je Općinski sud u Slavoniji, posebno odjel za mladež, donio presudu u ovom slučaju, piše Jutarnji.

Budući da su tinejdžeri, sud je odlučio primijeniti tzv. pridržaj izricanja kazne maloljetničkog zatvora, što znači da im se može izreći kazna maloljetničkog zatvora ako u roku od tri godine ponove kazneno djelo. Žrtva napada je također upućena u parnicu s imovinskopravnim zahtjevom.

Unatoč tome, četvorica mladića nisu oslobođena odgovornosti. Sud im je nametnuo odgojne mjere. Moraju se ispričati oštećenom vršnjaku, sudjelovati u radu humanitarnih organizacija ili obavljati komunalne i ekološke zadatke tijekom pola godine, uz 120 sati rada, a bez ometanja školovanja ili zapošljavanja. Također, bit će pod pojačanim nadzorom najmanje pola godine, a najviše do dvije godine, a provedbu mjera će pratiti nadležni Područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad. U slučaju nepoštivanja mjera, mladići će biti poslani u disciplinski centar. Najstariji među njima će također morati platiti 70 eura troškova kaznenog postupka jer je jedini trenutno zaposlen.

Incident se dogodio u studenom 2021. u jednom mjestu u Slavoniji, kada su mladići smislili plan da opljačkaju 15-godišnjaka i podijele njegov novac. Plan su podijelili među sobom, pri čemu je jedan od njih trebao privući žrtvu na neosvijetljeno mjesto, gdje su ostala trojica trebala izvesti pljačku.

Dok je maloljetna žrtva bila u kafiću, drugi mladić mu je predložio šetnju do jezera, što je on prihvatio. Prilikom toga, obavijestio je ostatak grupe o njihovoj lokaciji, te su trojica napadača počela s napadom. Fizički su napadali žrtvu po cijelom tijelu, tražeći novac. Kada im je obećao dati 20 kuna, prestali su s napadom, uzeli novac i vratili se u kafić, gdje su ga potrošili iste večeri. Ozlijeđenog vršnjaka su ostavili samog u mraku, punog hematoma i s polomljenim prstima.