UHIĆENO NEKOLIKO OSOBA Razbijen lanac švercanja kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku

Zapljena kokaina u Dubrovniku
Ilustracija/PU Dubrovačko-neretvanska

U tijeku su uhićenja više osoba osumnjičenih da su u Hrvatsku iz Južne Amerike prebacili više stotina kilograma kokaina vrijednoga najmanje 7 milijuna eura.

Riječ je o navodnim pripadnicima dilerske grupe unutar koje je u svibnju prošle godine došlo do međusobnog potkradanja, odnosno jedan od pripadnika grupe, 58-godišnji Makedonac, ostalim je partnerima u trgovini kokainom otuđio više od 200 kilograma kokaina, a što je rezultiralo međusobnim razračunavanjima pripadnika grupe, odnosno pokušajem otmice 58-godišnjeg zaposlenika tvrtke, piše Jutarnji list.

125 kg pronađeno kod Zagreba

Od navodno ukradenih 200 kilograma, policija je tijekom druge polovice prošle godine pronašla oko 125 kilograma, a kokain je bio sakriven u bačvama zakopanima na nekoliko lokacija u blizini Zagreba.

Sâm 58-godišnji Makedonac je zajedno s još nekoliko pomagača bio uhićen u studenome prošle godine te mu je određen istražni zatvor u kojemu se i dalje nalazi. Međutim, nakon njegovoga uhićenja policija je na nekoliko lokacija koje su povezivali s njim, pronašla spomenuti kokain koji je on navodno ukrao svojim partnerima. Najprije je krajem studenoga pronađeno prvih 20 kilograma kokaina u jednoj kući na području Zagrebačke županije, da bi 27. prosinca pronašli još 100 kilograma spremljenih u bačvama zakopanim na seoskim imanjima u okolici Zagreba i Jastrebarskoga.

Uhićeni hrvatski državljani

Inače, kako neslužbeno doznaje Jutarnji, uhićeno je nekoliko osoba s područja Zagreba i Rijeke, no prema informacijama kojima je raspolagao Jutarnji list, osim tih osoba, jedan od suvlasnika navedene droge bio je opasni crnogorski narkobos Radoje Zvicer, navodno šef Kavačkoga klana.

Međutim hrvatska policija, za sada, Zvicera formalno ne povezuje s ovom akcijom, već su jučer i danas uhitili samo nekoliko hrvatskih državljana na čelu s 29-godišnjim Markom Đ. iz Rijeke.

Zvicerova trenutna lokacija nije poznata budući da se nalazi u bijegu već nekoliko godina, a traži ga se zbog povezanosti s nekoliko brutalnih ubojstava širom Europe. Posljednja poznata Zvicerova lokacija bila je u Ukrajini gdje je u svibnju 2020. preživio atentat. Pretpostavlja se da se trenutno nalazi negdje na području Južne Amerike.