Uhićena novinarka Dijana Čuljak

Isti izvor, koji nije želio biti imenovan, Hini je potvrdio da je Čuljak večeras na kriminalističkom istraživanju koje vodi Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) te da bi sutra mogla biti privedena na ispitivanje u tužiteljstvo.

Njezin branitelj Gordan Preglej za sada nije želio ništa komentirati, rekavši da će nešto više moći reći malo kasnije.

Čuljak je uhićena na dan kada je USKOK u postupku protiv bivšeg direktora programa Nove TV Svilana odustao od saslušanja zaštićenog svjedoka pod pseudonimom Krešo s kojim u posljednje vrijeme nisu mogli stupiti u kontakt.

Riječ je o svjedoku koji je, po pisanju tiska, u istrazi tužiteljima ispričao da su od producentske tvrtke Core Media honorare "opranog" novca primali neki političari, dužnosnici državnih tvrtaka, izdavači i kolumnisti zaposleni u tiskanim medijima, među kojima navodno i dvoje bivših čelnika s HRT-a.

Osim njegova identiteta, nije poznato ni zašto je "Kreši" dodijeljen status zaštićenog svjedoka u postupku u kojem se Svilanu sudi da je od 2004. do 2007. od Šelebaja primio više od 260 tisuća eura mita u zamjenu za prikazivanje emisija te producentske kuće.

Svilanov branitelj Ljubo Pavasović Visković kazao je večeras kako mu nije poznato zašto je Dijana Čuljak uhićena.

Ona je posljednjeg dana veljače ispitana u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu kao osumnjičenica u slučaju Core Media u kojemu su od ranije osumnjičeni njen bivši suprug Vladimir Šelebaj i još četiri osobe koje se tereti za neplaćanje 3,1 milijuna kuna PDV-a te nezakonito izvlačenje više od 16 milijuna kuna iz tvrtki Core Media i Media Spot.

No, optužnica koju je tužiteljstvo u studenom prošle godine podiglo protiv Šelebaja i njegovih poslovnih suradnika Tončeka Mandića, Igora Šumakovića, Vlade Bučana i Marija Cikača iznanada je povučena prije 15-ak dana, uoči sjednice vijeća na zagrebačkom Županijskom sudu koje je trebalo odlučiti o osnovanosti optužnice.

Prvoosumnjičeni Šelebaj je u istrazi, ali i na suđenju bivšem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu posvjedočio da je Core Media osnovana isključivo na inicijativu Dijane Čuljak, da je ona imala polovicu učešća u tvrtki i da su dijelili zaradu. Ona, pak, poriče da je s bivšim suprugom sklopila tajni ugovor kojim se trebao prikriti njezin sukob interesa, budući je u to vrijeme radila na HTV-u, a Core Media je radila emisije za konkurentsku televiziju.

Ugovor o društvu nikada nisam vidjela, niti ga svjesno potpisala. Ako sam nešto potpisala onda je to bilo nesvjesno, rekla je Čuljak svjedočeći na suđenju Svilanu, optuženom da je od Šelebaja primao mito kako bi se na Novoj TV plasirale emisije iz produkcije Core medije.

U medijima su, u međuvremenu, objavljeni njezini sms kontakti iz kojih se može zaključiti da je bila upoznata s poslovima Core Medije.

HRT.HR