Udruga Zavjet: Sloboda medija ili medijski reket

Udruga zavjet

To smo pokazali i u Domovinskom ratu. Braniti rodnu grudu, domovinu, opstojnost, nacionalno dostojanstvo i svoju vjeru je sveta obveza svakog od nas!
Zato ako se udostojite pročitati ovaj prosvjedni tekst odmah vas upozoravamo da mu je jedini cilj zaštita upravo navedenih svetih obveza istinskih domoljuba i branitelja.

Prosvjedujemo na tendenciozan i činjenicama neutemeljen tekst novinara Igora Matića objavljenog 4.kolovoza 2016 godine u tjedniku 7DNEVNO pod naslovom ,,Karamarko pakira Brkiću KAZNENI PROGON U BIH".
Naravno da ne ulazimo u autorove motive da čitateljstvo upozna sa postojanjem eventualnog sukoba između do jučer dva čelna čovjeka HDZ-a Hrvatske. Mi branitelji aktualnu politiku i političare dijelimo na one koji poštuju Domovinski rat i skrbe o nama, a to znači da rade na očuvanju i oplemenjivanju svega onog za što smo se mi borili i izborili. I one druge, tako ćemo ih nazvati, da sada ne rabimo teške riječi i dajemo im na značaju.
U tom kontekstu, za gospodu Karamarka i Brkića možemo reći da su dio braniteljske populacije. Na ovoj konstataciji završavamo svaki komentar, ponavljamo, o eventualnom razilaženju spomenute gospode.
Međutim, sporni tekst, kroz provučenu misao o sukobu spomenutih, drsko, neargumentirano i bezobrazno elaborira dio ratnog puta gospodina Milijana Brkića. Treba li podsjetiti ili javnost upoznati, da je kroz tekst o ratnoj 1992.godini gospodina Brkića autor izravno ušao u elemente
optužnice podignute na sudu BiH protiv Zdenka Andabaka i drugih.

Poštovana javnosti, ključne rečenice te optužnice navode da je te 1992.godine u Livnu (slobodno čitaj u cijeloj HZ HB) bila riječ o tzv. UDRUŽENOM ZLOČINAČKOM POTHVATU, HV-A i HVO-a nad nedužnim srpskim civilnim stanovništvom. Nećemo se sada upuštati u analize i objašnjenja tko je koga napao, niti ćemo objašnjavati o kakvim civilima je riječ, koji su u svojim kućama i stanovima imali na desetke komada vojnog automatskog oružja. Kako smo rekli, sudski proces se već dvije godine vodi u BH SUDU ili da vas podsjetimo šest visokih dužnosnika i časnika
HR HB i HVO-a na istu temu brani čast Hrvata pred Haškim tribunalom, dugih 12 godina!

I dok obrane osumnjičenih muku muče kako da skupe odgovarajuću dokumentaciju i dokažu istinu HVO-a i političkog rukovodstva HR HB o svetoj i časnoj borbi u očuvanju i spašavanju hrvatskog puka u BiH, na svojim stoljetnim ognjištima, autor teksta se razbacuje imenima i spornim detaljima. Bez ikakvog upitnika on barata imenima i zapovjednim lancem tadašnjeg HVO-a u Livnu. Autor zna i tko je koga priveo i kakva je sudbina bila privedenih.
U više navrata kroz tekst se navodi i nekakva obavještajna suradnja čuvene MI6 Britanske službe i autoru teksta bliskih ljudi.
Ne ulazeći u motiv nastanka, ponavljamo sporni tekst iznosi detalje koji su predmet jednog aktivnog sudskog procesa i ovim putem zahtijevamo da se, obzirom na navedene detalje, autor sasluša i procesuira na okolnosti koje je u istom opisivao.
Poštovane kolege branitelji, pozivamo vas, vas iz svih braniteljskih udruga , da dignete glas u cilju istine o Domovinskom ratu, u namjeri da svi započeti sudski procesi prema nama, našim kolegama budu pošteni i pravedni. Pokažimo da silno želimo istinom i samo istinom zaključiti priču o našem najtežem razdoblju života. Svojim primjerom potvrdimo da vodimo svoju zadnju bitku za mir i suživot, jednakopravnost i opstojnost. Radi nas, naše djece, radi pokoljenja koja će nas spominjati.

Samo zajedništvom i jedinstvom kakvo smo pokazali 1992.godine možemo zaustaviti sve huškaše rata, a oni su svuda oko nas.

Gospodo urednici tiskovine 7DNEVNO, mi ne znamo da li je motiv za ovaj i ovakve tekstove tiraž, medijski reket, političko lobiranje. Nije nas niti briga, ali ovo što ste objavili bilo je tendenciozno, huškački i netočno, a za takvo što se mora odgovarati!

I za kraj, svi vi koji ste sada spremni ovaj prosvjed okarakterizirati kao atak na slobodu medija, moramo vam reći da ste u krivu. Uz sve ono što s ponosom ističemo da smo se borili i izborili u Domovinskom ratu, svakako da ide i sloboda medija, ali sloboda u funkciji istine, u funkciji boljeg danas i sutra, a nikako ,baš nikako, u funkciji dnevno političkih nadmudrivanja.


PREDSJEDNIK
Franjo Cvitković