Udruga Franak prijavila je niz nezakonitosti

udruga franak, Volksbank, presuda Visokog trgovačkog suda, banke, štediše, švicarska, razina tečaja eura, udruga franak, franak, Švicarska narodna banka, udruga franak, franak, samoubojstva, krediti, Švicarci, Švicarska narodna banka, franak, franak, euro, Kemal Duraković, švicarski franak, kredit u švicarcima, kredit, franak, švicarski franak, franak, udruga franak, švicarski franak, Narodna stranka , udruga franak, banke, hrvatske banke, švicarski franak, udruga franak, hrvatske banke, udruga franak, Hypo-Alpe-Adria-Bank, Sberbank, Raiffeisenbank Austria , udruga franak, banke, Švicarci protiv , referendum, socijalna pomoć, švicarska, švicarski franak, kredit u švicarcima, švicarski franak, Ljubljana, korupcija, najkorumpiranija, švicarska
Kako se navodi u priopćenju, Udruga Franak prijavila je niz nezakonitosti u svim izračunima, nacrtima aneksa i u drugim materijalima koje su poslovne banke slale dužnicima.

Udruga Franak objavila je u četvrtak kako zbog kršenja odredbi zakona o konverziji kredita u 'švicarcima', za utorak 8. prosinca priprema prosvjed protiv Sberbanka te, bude li potrebno, i svih drugih banaka koje krše zakone, a najavljuje i prekršajne prijave.

Kako se navodi u priopćenju, Udruga Franak prijavila je niz nezakonitosti u svim izračunima, nacrtima aneksa i u drugim materijalima koje su poslovne banke slale dužnicima, a "u nepoštivanju zakona prednjače Sberbank, Raiffeisenbank Austria i Hypo-Alpe-Adria-Bank.

Posebno ukazuju na, kako kažu, izričito ograđivanje revizora, koji su utvrđivali točnosti izračuna konverzije, od točnosti ulaznih podataka banaka u izračunima, zbog čega postoji osnovana sumnja da su banke u izračunima manipulirale kamatama, statusima klijenata i drugim podacima bitnim za točnost izračuna.

Stoga, osim organizacije prosvjeda, Udruga Franak najavljuje i da će pripremiti predloške za pokretanje prekršajnih postupaka protiv banaka koje krše zakone o potrošačkom kreditiranju i kreditnim institucijama, a kojima su određena pravila konverzije.

Naime, prema tvrdnjama iz Udruge Franak, Sberbank i Hypo banka u aneksima ugovora o kreditu predviđaju ništetnost aneksa ukine li Ustavni sud zakone kojima se uređuje konverzija, iako je taj sud decidirano utvrdio da eventualno ukidanje zakona ne proizvodi retroaktivnu ništetnost aneksa, a Hrvatska narodna banka naložila izbacivanje takvih odredbi iz aneksa ugovora.

Također, kažu iz Udruge Franak, Sberbank i RBA u izračunima primjenjuju više kamatne stope, odnosno ne uvažavaju smanjenja kamatnih stopa klijentima banke, zaposlenicima banke, smanjenja po ugovorima s firmama, smanjenja za stanogradnju određenih naselja. Uz to, Sberbank ne poštuje uvjete dogovorenog moratorija, a RBA ne priznaje kamatne stope za mlade.

Kažu i da Sberbank kod izračuna glavnice manipulira kupovnim i prodajnim tečajem, uslijed čega se pojavljuje veća početna glavnica nego što je ona bila tada kada je kredit uplaćen, a da Sberbank, Hypo i RBA samovoljno i mimo zakona uvjetuju potpisivanje aneksa ugovora jednokratnom uplatom utvrđenog manjka, iako je zakonom jasno propisano da se manjak namiruje sporazumno, u skladu s dogovorom banke i dužnika.

RBA, pak, tvrdi Franak, jedina od svih banaka ne želi provesti konverziju dužnicima u otkazanim kreditima oštećujući time građane koji su u najtežoj financijskoj situaciji, Sberbank uvjetuje prihvat konverzije odricanjem budućih prigovora dužnika na izračune koji su primijenjeni u konverziji, a ta i RBA banka predviđaju aneksima dodatne instrumente osiguranja, suprotno odredbama zakona.

Iz Udruge Franak navode i kako su se revizori koji su provjeravali izračune banaka ogradili od ulaznih podataka banaka te su provjerili samo točnost postupka izračuna odnosno točnost kamatnih formula i rezultata, ali na temelju podataka koje su banke samostalno odredile, čime, smatraju, nisu obavili svoj posao, a banke nisu ispunile svoju zakonsku obvezu.

"Budući da su se revizori od svega toga ogradili, Udruga Franak smatra da konverzija nije pripremljena i provedena na zakonit način te da je HNB, kao nadzorno tijelo, dužan provjeriti i utvrditi potpunu točnost podataka koje su banke primijenile u izračunima", piše u priopćenju.