U požaru kod Dubrovnika poginuo 42-godišnji vatrogasac, oglasio se i predsjednik republike

Požar Orašac Dubrovnik
Cropix

Prilikom obavljanja dužnosti kod Dubrovnika, smrtno je stradao vatrogasac Goran Komlenac (42) iz Orašca, objavila je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima na svojim mrežnim stranicama Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Glavni vatrogasni zapovjednik izrazio najdublju sućut obitelji smrtno stradalog vatrogasca Gorana Komlenca, djelatnicima Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci te članovima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Orašac, prenosi 'Dubrovački vjesnik'.

Okolnosti u kojima je stradao još uvijek nisu poznate no šezdesetak vatrogasaca s dubrovačkog područja uz pomoć čak četiri kanadera skoro cijelu nedjelju nadljudskim naporima borili su se protiv vatrene stihije koja je stigla nadomak prvih kuća u mjestu Ljubač, a prijetila je širenjem prema Orašcu i Zatonu.

Dubrovački vatrogasci jutros teško pronalaze riječi kojima bi opisali Gorana, plaču. Njegov neposredni zapovjednik Stjepko Krilanović, kaže da je bio najspremniji vatrogasac u postrojbi.

"Redovno se natjecao na Fire Combat vatrogasnom natjecanju po cijeloj Europi. Sasvim je bio posvećen svom poslu i obitelji, bio je i predsjednik našeg sindikata, borio se za prava vatrogasaca. O njemu sigurno možete sve najbolje napisati bez i trunke pretjerivanja", rekao je za 'Jutarnji list' zapovjednik Krilanović.

Od Gorana Komlenca prijatelji se i kolege cijelo jutro opraštaju na društvenim mrežama, kažu da im se ovakva tragedija još nikad nije dogodila. "Obranili smo kuće, izgubili smo kolegu", tužni su.

Goran Komlenac profesionalni je vatrogasac bio 21 godinu i dva mjeseca, a i prije toga se s vatrom borio kao član DVD-a Orašac. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izrazio je sućut Goranovoj obitelji, kolegama i prijateljima uz poruku da 'vatrogasac vječno živi u srcima onih koje je spasio'.

Požar je u kasnim večernjim satima stavljen pod kontrolu, no situacija je zbog vjetra još uvijek opasna.

Istraga o uzrocima stradavanja je u tijeku, a po završetku istrage, kako navodi HVZ, informacije će biti poznate javnosti. Jučer od 12:30 sati vatrogasci su se borili s vatrenom stihijom koja je progutala 87 hektara guste borove šume na područja Orašac – Gromače kod Zatona (Dubrovačkog).

Tijekom današnjeg prijepodneva u Dubrovnik je stigao ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović, te županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović. U Orašcu su među ostalima bili i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavo Tucaković, zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović te dubrovački gradonačelnik Mato Franković kao i načelnik PU Dubrovačko- neretvanske Ivan Pavličević.

"Pogodila nas je strašna tragedija, za obitelj, za vatrogasce i sve nas. Poginuo je Goran, jedan od najsposobnijih i najobučenijih vatrogasaca JVP Dubrovački vatrogasci i na najteži nas način podsjetio o kakvom se teškom i opasnom poslu radi", kazao je između ostaloga Božinović.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović na svome Facebook profilu izrazio je sućut povodom pogiblje dubrovačkog vatrogasca Gorana Komlenca. "Goran Komlenac stradao je požrtvovno spašavajući druge i njihovu imovinu od vatrene stihije. Njegovoj obitelji, kao i kolegama vatrogascima, izražavam svoju sućut i trajnu zahvalnost zbog spremnosti da svoju sigurnost žrtvuje za dobrobit drugih".