U POSLJEDNJI TREN Ministar Malenica otkrio zbog čega je osmero Hrvata ponovno uhićeno u Zambiji

Ivan Malenica
Tomislav Krišto/CROPIX

Osmero Hrvata ponovno je uhićeno u Zambiji zbog istih optužbi, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica novinarima u utorak.

"Njima se stavljaju na teret iste optužbe kao prvi put te su oni zapravo, temeljem te činjenice, ponovno uhićeni. Riječ je o jednoj dosta neobičnoj i čudnoj situaciji", rekao je Malenica i dodao da se veleposlanik Ante Cicvarić uputio prema Ndoli.

Sud u Ndoli je, naime, samo dan prije odbacio optužnicu protiv Hrvata i naložio im da u 48 sati napuste zemlju.

Hrvatski državljani prošli su utorak graničnu kontrolu, no zaustavljeni su u imigracijskom uredu i vraća ih se u pritvor, rekao je njihov odvjetnik hrvatskim vlastima, prenosi Hina.

"Mi ćemo i dalje svim naporima nastaviti štititi hrvatske državljane. Ne samo ovih osmero odraslih, već i djecu koja se i dalje nalaze u Zambiji", rekao je ministar.

Djeca se nalaze u sirotištu u Zambiji, no ima malo informacija o njima.

"Djeca su hrvatski državljani. To je činjenica i u tom smislu ćemo učiniti sve što možemo da izvučemo djecu iz Zambije. Odnosno, mi u ovom trenutku ne znamo hoće li djeca ostati u Zambiji, hoće li ih vratiti u Kongo, kakav je stav bioloških roditelja te djece. U narednom razdoblju to je prioritet", rekao je Malenica, dodavši da djecu mogu pokušati dovesti u Hrvatsku "diplomatskim putem".

Uvjeren je da će se detalji ove "iznenadne situacije" otkriti na prvom idućem ročištu Hrvatima.

Kako doznaje Telegram, privedeni su jer je imigracijska služba reagirala na anonimnu prijavu koju je zaprimila. Navodno je riječ o anonimnoj prijavi koju je poslao neki hrvatski državljanin. Iako anonimna prijava ne bi trebala biti zapreka za deportaciju, parovi su ipak privedeni te su im oduzeti dokumenti.

Na upit novinara zna li nešto o potencijalnoj anonimnoj prijavi iz Hrvatske koja je mogla utjecati na ovaj zaplet, Malenica je rekao da ne znaju ništa o tome.

"Ta informacija nam nije poznata i to smo pokušali doznati od odvjetnika i ni on nema tu informaciju", rekao je Malenica.

Dodao je da ga je jutros kontaktirao zambijski ministar pravosuđa i da ga je obavijestio da su hrvatski državljani krenuli prema zračnoj luci i da imaju 48 sati da napuste tu afričku zemlju.