U KUNAMA SE MOŽE PLAĆATI JOŠ SUTRA Evo gdje i kada ih građani Hrvatske mogu zamjeniti nakon 15. siječnja

U KUNAMA SE MOŽE PLAĆATI JOŠ SUTRA Evo gdje i kada ih građani Hrvatske mogu zamjeniti nakon 15. siječnja
Ilustracija

Većina građana u novčanicima više i nema kune, već samo eure, ali oni koji još uvijek raspolažu nacionalnim novčanicama i kovanicama mogu njima plaćati do 14. siječnja u ponoć, javlja Jutarnji.

Cijene proizvoda i usluga građani će moći pratiti u obje valute do 31. prosinca ove godine jer to zakon obvezuje sve poslovne subjekte, tako da cijene u eurima ističu većim, a u kunama su otisnute manjim brojkama. Cilj dvojnog iskazivanja cijena je dvojak - lakše privikavanje na nove iznose, ali i praćenje jesu li trgovci prilikom konverzije poštovali sve zakonske i etičke odredbe. No, proteklo razdoblje od uvođenja eura pokazalo je da to nije spriječilo raširenu nepoštenu praksu dizanja cijena.

Rokovi zamjene

Iako kune prestaju biti sredstvo plaćanja i povlače se iz optjecaja, građani će ih moći mijenjati za eure do kraja ove godine bez naknade i po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 u poslovnim bankama te poslovnicama Fine i Hrvatske pošte. Naknada će se morati plaćati samo u slučaju da se u jednoj transakciji mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica.

Od 1. siječnja 2024. godine, kada Fina i Hrvatska pošta prestaju pružati svoje usluge zamjene valuta, taj posao preuzima Hrvatska narodna banka. U središnjoj banci novčanice kune moći će se mijenjati za eure bez vremenskog ograničenja, a kovanice godinu od dana uvođenja eura, do 31. prosinca 2025. godine.