U Hrvatskoj djeluje stranka kojoj je jedan od osnivača ratni zločinac Goran Hadžić

goran hadžić

... Boro Rkman, neistinito govorio o nastanku SDSS-a „da monografija dokumentira život stranke nastale 5. ožujka 1997. u Vukovaru ujedinjenjem Samostalne srpske stranke iz Zagreba i Srpske demokratske stranke u vremenu mirne reintegracije Podunavlja".

Kako je osnovana SDSS? - 5. ožujka 1997.

Hrvatskoj javnosti je malo poznato kako je osnovana Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) i što se točno dogodilo dana 5. ožujka 1997. godine u Vukovaru. U članku koji je 1997. godine objavljen, u tada još okupacijskim vukovarskim novinama, broj 90 (15. marta) str. 1, 3, pod naslovima: Odluka skupštine, Osnovana Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), navode se detalji o osnivanju stranke:

„Na zasjedanju tzv. Oblasne Skupštine 5. marta 1997. godine na kojoj su prisustvovali svi relevantni predstavnici političkog života Oblasti, odnosno odbornici općinskih skupština, predstavnici mjesnih zajednica, izbjeglica i općinskih boračkih organizacija, kao i predstavnici bivših političkih stranaka iz razdoblja tzv. RSK-a.

Na prijedlog Gorana Hadžića i Vojislava Stanimirovića osnovana je nova jedinstvena srpska stranka pod nazivom Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS). Tom prilikom jednoglasno je usvojen Statut stranke i formiran je Glavni odbor koji broji 33 člana, dok Nadzorni odbor ima 3, a Statutarni 5 članova SDSS-a, dok predsjednika stranke treba izabrati na prvoj sjednici tog tijela", objavile su okupacijske „Vukovarske novine" u broju 90 od 15. 3. 1997. godine.

Obraćajući se nazočnima tada 5. ožujka 1997. godine, na osnivačkoj skupštini, ratni zločinac Goran Hadžić je naglasio „da se programom SDSS-a treba izboriti da za stranku glasaju i drugi narodi jer činjenica da živimo u Hrvatskoj, ali želimo da tzv. Oblast bude prihvaćena u Europi. Zločinac Goran Hadžić je još tada izjavio da je 'demokrata po ubeđenju', ali je zaželio da se oko SDSS-a okupe svi Srbi jer je trenutačno najvažnije srpsko jedinstvo".

Antun Ivanković/Tovarnik