Haški optuženik Goran Hadžić preminuo je u utorak navečer

goran hadžić, goran hadžić, Haški optuženk, Den Haag, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), goran hadžić, SDSS, goran hadžić, Haški optuženik, Haški Tribunal
Haški optuženik Goran Hadžić, kojega je Haški tribunal (ICTY) u travnju 2015. godine pustio na privremenu slobodu iz zdravstvenih razloga, preminuo je u utorak navečer u Novom Sadu.

Hadžić je umro u na prijemu Hitne službe oko 20 sati, u 58. godini‚ potvrdila je agenciji Beta Srpska radikalna stranka u Beogradu.

Zbog tumora na mozgu pušten je u travnju 2015. godine na privremenu slobodu radi liječenja, a njegov odvjetnik Zoran Živanović potvrdio je u travnju ove godine da je suđenje pred ICTY-jem prekinuto »na neodređeno vrijeme« i od tada je Hadžić s obitelji živio u Novom Sadu.

Beogradski elektronički mediji objavili su tada, pozivajući se na izjavu odvjetnika Živanovića Radio-televiziji Republike Srpske u Banjaluci, da se Hadžićeva obrana žalila na odluku ICTY-ja da mu se ne dopuštaju susreti s nekoliko bliskih prijatelja, koji su bili planirani kao svjedoci obrane, a neki od njih su već i svjedočili i završili svoje sudjelovanje u procesu koji ICTY vodi protiv Hadžićča.

»Smatramo da nema više nikakvih razloga uskratiti mu da se u ovakvom zdravstvenom stanju vidi s tim ljudima«, rekao je Živanović bez drugih pojedinosti o zdravstvenom stanju svog klijenta.

Suđenje Hadžiću prekinuto je u listopadu 2014. nakon što mu je pozlilo u pritvoru. Haški sud Hadžića je teretio za progon Hrvata, za istrebljenje, ubojstva, nezakonito pritvaranje, mučenje i nečovječno postupanje, deportaciju i prisilno preseljenje u periodu 1991 do 1993. godine u istocnoj Slavoniji i Kninskoj krajini.

Suđenje mu je počelo 2012. pošto je bio uhićen nakon sedmogodišnjeg skrivanja.

ICTY je Hadržića pustio na neodređeno vrijeme bez dodatnih uvjetovanja osim što je Hadžićev liječnik bio obvezan sudu redovito dostavljati izvješća o njegovu zdravstvenom stanju.

Hina