U Dubrovniku gužve zbog propusnica, osobnih i putovnica

... i pogranične propusnice s kojima će građani u uskom pojasu s BIH moći lakše prolaziti preko granice s tom državom koja ostaje izvan pojasa EU, piše dulist.hr.

- Gužve traju gotovo dva mjeseca, a krenule su 6. svibnja kada smo počeli izdavati pogranične propusnice sukladno sporazumu između RH i BIH. S obzirom da je išao novi sporazum koji će biti spreman 1. srpnja a predviđao je da naši građani izdavaju pogranične propusnice u RH, a državljani BIH u svojoj zemlji, sada se, s obzirom da je jednostavnije dobiti pograničnu propusnicu, veliki broj građana odlučio nju izdvaditi tako da mogu slobodno reći da smo mi rekorderi po tom pitanju. Naša uprava izdala je oko 2 i pol tisuće pograničnih propusnica, u Metkoviću oko 1000, a na području Grude oko 100 propusnica. Sutra je zadnji dan izdavanja i vjerojatno će velike gužve biti i sutra - rekao nam je voditelj službe Upravnih i inspekcijskih poslova PU Dubrovačko-neretvanske Siniša Bačić.

- Na graničnim prijelazima Neum i Klek potrebne su osobne iskaznice, a na pograničnima poput Čepikuća i Imotice potrebne su propusnice koje koštaju 60 kuna i vrijede 5 godina - dodao je.

- One se moraju ovjeriti i u RH i u BIH - u Neumu, Trebinju i Čapljini - naglasio je dodavši kako je do gužvi došlo i zbog izdavanja putovnica hrvatskim državljanima s prebivalištem u BIH. .

- Gužve je stvorio i Zakon o izmjenama Zakona o putnim ispravama koji je na snazi od 2009. Omogućio je da građani bez obzira na prebivalište mogu u bilo kojoj PU izvaditi putovnicu. Najveća navala dogodila se kada je informacija došla da građani s prebivalištem u BIH neće moći u Hrvatsku bez biometrijskih podataka odnosno osobnih iskaznica. Naime, s obzirom da oni imaju samo domovnicu i ne mogu dobiti hrvatsku osobnu iskaznicu, već putovnicu, odlučili su zatražiti putovnicu jer s njome mogu dalje u Europu. Najviše zahtjeva naravno došlo je u PP Metković i Ploče, te Ston. U PP Ploče smo tijekom ova zadnja dva mjeseca izdali 106 putovnica, da bi ih sad izdali 818. U PP Ston sa 54 taj broj se povećao na 363. Imamo povećanje i po pitanju zahtjeva za novim osobnim iskaznicama - u PP Ston za 129 posto, u Pločama za 74 posto, dok je PP Metković zabilježio porast zahtjeva za putovnicama za 250 posto a osobnih iskaznica za 26 posto. I dubrovačka uprava bilježi povećanje - 117 posto za putovnice i 102 posto za osobne iskaznice - naglasio je Bačić istaknuvši kako je Policijska uprava ove godine izdala 6690 osobnih iskaznica, a prošle godine 3265.

- Od 10. lipnja počelo je izdavanje biometrijskih osobnih iskaznica i dosta je građana i to željelo obaviti. Novi zakon omogućio je da i djeca mogu dobiti osobnu iskaznicu, kako bi nesmetano mogli prelaziti preko Neuma. S obzirom da je putovnica dosta skuplja i dođe oko 450 kuna, roditelji su odlučili djeci izvaditi osobne koje koštaju 50 kuna plus još slike - napomenuo je dodavši kako će puno manje gužve biti od 1.srpnja kada se više neće izdavati pogranične propusnice.

- No, gužve će potrajati još neko vrijeme jer će ljudi morati ponovno doći preuzeti svoje putovnice. Produženo nam je i vrijeme izdavanja novih osobnih iskaznica i boravka jedne osobe na šalteru. Kad zaprimimo zahtjev za putovnicu kasnije vršimo skeniranje, a kod osobnih na licu mjesta. Pošto je riječ o biometrijskim slikama dođe do zastoja kao i primjerice ako su masni prsti. Stoga apeliramo na naše građane da budu strpljivi - zaključio je Bačić.