Tviterašku zajednicu zbunio grb na stropu novootvorenog Hrvatskog centra u New Yorku

tviteraši, grb, New York
Vikend prije uskršnjeg u New Yorku, odnosno njegovom najelitnijem dijelu Manhattanu, otvoren je Hrvatski centar namijenjen Hrvatima u New Yorku i povezivanju dviju kultura.

Otvaranju centra nazočio je velik broj građana čija je obiteljska povijest povezana s Hrvatskom, kao i velik broj svećenika koji su odžali obred blagoslova centra koji se inače nalazi u sklopu Hrvatske župe sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela, koja pak je dio nadbiskupije New York.

Hrvatski je centar u vrlo kratkom vremenu postao viralni hit i to ne samo za Hrvate u New Yorku. Putem društvenih mreža šire se fotografije snimljene tijekom ceremonije otvaranja na kojima su mnogi primjetili, za mnoge spornu, šahovnicu s prvim bijelim poljem.

Naime, na stropu velike dvorane Hrvatskog centra, u kojoj je održana ceremonija otvaranja i blagoslova, nalazi se vitraj koji tvori hrvatsku šahovnicu 5x5 s prvim bijelim poljem. Korisnicima društvene mreže Twitter nije trebalo dugo da primjete kako šahovnica s prvim bijelim poljem predstavlja režim Nezavisne države Hrvatske koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata djelovala kao dio osovinskog poretka.

Hrvatska je šahovnica kroz povijest mijenjala svoj izgled, a do prve polovice 20. stoljeća nitko nije gledao koliko polja ima te je li prvo bijelo ili crveno. Sve dok nije započelo vrijeme zloglasne NDH, točnije 1941. godine. Tada je jasno je definirano da grb na hrvatskoj zastavi mora imati 25 polja, a prvo polje mora biti bijelo. Nakon dolaska komunista na vlast grb s bijelim poljem je zabranjen te proglašen simbolom fašizma i nacionalizma.

S obzirom na to da je riječ o Hrvatima u dijaspori grb s prvim bijelim poljem ne iznenađuje. Tako se nedavno u javnosti pojavila fotografija na kojoj predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Torontu pozira s iseljenicima iza zastave s hrvatskim grbom čije je prvo polje bijelo.

Podsjećamo, Washington post, New York Times, britanski tabloid Daily Mail i mnogi drugi ovih su dana prenijeli tekst novinske agencije Associated Press (AP) koja se pozabavila temom jačanja estremne desnice u centralnoj Europi. U tekstu se predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović proziva zbog protivljenja ratifikacije Istanbulske konvencije kao i za smjer u desno prema kojem je Hrvatska oštro skrenula nakon ulaska u Europsku uniju 2013. godine. Problematičnom se posebice ističe izjava hrvatske predsjednice za vrijeme nedavnog posjeta Argentini gdje je izjavila kako se zahvaljuje toj zemlji što je pružila poslijeratno utočište Hrvatima koji su pripadali ustaškom režimu.