Tuti počinje suđenje za otmicu i poticanje na ubojstvo

... kao zapovjednik Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Ljubuškom i Širokom Brijegu prije 20-tak godina.

Naletilić će, kako je potvrdio njegov branitelj Željko Žganjer, doći na prvo ročište pred suca Ivana Turudića koji vodi postupak zbog otmice Roberta Nosića u policijskoj postaji Ljubuški 1993. te poticanja na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu.

Riječ je o zločinima zbog kojih je Naletilić na hrvatskoj granici uhićen još 1997., gotovo tri godine prije predaje Haškom sudu na kojem je u međuvremenu osuđen pa pušten iz zatvora sredinom veljače ove godine, nakon izdržane dvije trećine 20-godišnje kazne. Njegov dolazak zrakoplovom u splitsku zračnu luku zabilježila je kamera HTV-a, no Naletilić pritom nije želio dati izjavu.

Iako je optužnica za zločine u Ljubuškom i Širokom Brijegu podignuta 1997. suđenje nikada nije počelo. Tek je 2010. razmatrana mogućnost da mu se sudi u odsutnosti.

Naletilića se tereti da je s 50-ak pripadnika Kažnjeničke bojne u studenom 1993. upao u policijsku postaju u Ljubuškom, razoružao stražare i načelnika postaje kako bi Nosića, kojega je smatrao odgovornim za smrt jednog pripadnika Kažnjeničke bojne, odveo u Mostar. Pripadnik hercegovačkog HOS-a Nosić se kasnije vodio kao nestala osoba, iako je po medijskim napisima ubijen nedugo nakon otmice.

U optužnici se Naletilića tereti i za zlostavljanje Brekala u Duhanskoj stanici u Širokom Brijegu 1995. Brekalo, koji je prije stupanja u HVO bio poznat pod imenom Amir, u međuvremenu je također osuđen zbog ratnog zločina, a kaznu služi u Zenici.

Na Haškom sudu Naletilić je kažnjen zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja te teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993. i 1994.

Zajedno s njim osuđen je i Vinko Martinović Štela koji je 18 godišnju kaznu također izdržavao u Italiji. Nakon prijevremenog puštanja na slobodu i njega je na zagrebačkom Županijskom sudu dočekalo suđenje za ubojstvo žene u Mostaru 1996. koje je prije dva dana završilo nepravomoćnom oslobađajućom presudom.

FENA