OPTUŽNICA PROTIV TUTE Što đubre ne ubiješ, što čekaš, ubij ga!

OPTUŽNICA PROTIV TUTE Što đubre ne ubiješ, što čekaš, ubij ga!
Petar Glebov/Pixsell

Vrhovni sud odlučuje o pravomoćnosti presude protiv haškog osuđenika i ratnog zapovjednika Kažnjeničke bojne HVO-a, Mladena Naletilića Tute.

Naletilića, koji zbog lošeg zdravstvenog stanja nije došao, zagrebački Županijski sud osudio je na 3 i pol godine zatvora za poticanje na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu.

Po istoj je optužnici oslobođen krivnje za otmicu Roberta Nosića u Ljubuškom, 1993. godine. Naletilić je zbog ovih slučajeva uhićen prije izručenja Haagu, gdje je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u BiH. Pušten je na slobodu nakon dvije trećine odslužene kazne.

"'Što đubre ne ubiješ, što čekaš, ubij ga!' To nitko od ljudi koji su te prigode bili privedeni i koji su bili izvođeni iz podrumskih prostorija u duhanskoj stanici u Širokom Brijegu nije potvrdio. Nitko od njih nije izrijekom spomenuo i potvrdio ove optužne navode", rekao je odvjetnik Mladena Naletilića Tute Željko Žganjer, prenosi Dnevnik.hr.

Optužba predlaže da se presuda u oslobađajućem dijelu ukine i da se vrati prvostupanjskom sudu na suđenje, a u osuđujućem dijelu da se preinači na način da se optuženika osudi na strožu kaznu!, izjavila je Inga Jurišić iz Državnog odvjetništva.