TREĆE PRODUŽENJE Do ljeta kontrole na granici Slovenije i Hrvatske

Hrvatska granica gužva
Ilustracija

Mjesec dana otkako je Slovenija uvela kontrole na granici s Hrvatskom, njihovo je ministarstvo unutarnjih poslova objavilo da će kontrole potrajati sve do ljeta. 

Stanovnici pograničnih područja uglavnom su zadovoljni. Svi se slažu - migranata je sada manje, mjera je poslužila svrsi, ali razloga za njeno produljenje, prema njihovom mišljenju, vjerojatno nije bilo. Obišli smo Breganu, Harmicu, Obrežje, a bili smo i u Brežicama, gdje smo pričali s Hrvatima koji često prelaze granicu kako bi kupili povoljnije namirnice, piše Index.

Kontrole zbog straha od terorizma

Podsjetimo, Slovenija je 21. listopada uvela granične kontrole na granici s Hrvatskom zbog, kako je tada objasnio njihov ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, straha od terorizma. "Znamo da je stupanj terorističke prijetnje u nekim europskim državama i dalje visok, u Sloveniji je srednji", rekao je tjedan dana nakon uvođenja prvih kontrola i najavio njihovo produljenje do 19. studenog.

Kao razlog za produljenje trajanja graničnih kontrola slovenska je policija istaknula uspješnost akcije te su naveli da su od 21. listopada odvratili veći broj državljana trećih zemalja od prelaska granice i uhitili nekoliko krijumčara

Iako mnogi nisu očekivali takav potez, uglavnom i zbog toga što prema zakonima EU članice Schengena pod posebnim okolnostima mogu uvesti kontrole na najviše mjesec dana, Slovenija se odlučila na treće produženje, u trajanju od šest mjeseci, počevši od 22. prosinca.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar prije par dana je vladu Slovenije na sjednici upoznao s razlozima za taj potez. Ministarstvo je takvu mjeru vladi predložilo zbog više razine terorističke prijetnje, koja je u Sloveniji trenutno srednja, a kada sigurnosna situacija to bude dopustila, mjera će biti ukinuta. "Terorizam je prijetnja koja je vrlo prikrivena. Ne znamo kada može izbiti, stoga moramo biti oprezni", dodao je. 

Na pitanje ima li u ovom području sada manje migranata, jedan je gospodin iz Bregane za Index rekao kako misli da ima. "Upravo sam prešao granicu, nije bila gužva, vidjeli su da smo naši, pa su nas pustili. Inače nikad nisu gužve", kaže i dodaje da su policijske akcije pozitivne i da zbog njih Schengen neće propasti.

"Primjećujem ovdje migrante, ali da nije policija uvela kontrole, mislim da bi ih bilo više. Bilo ih je i prije, uvijek ih je pomalo. Ja živim gore na brijegu, pa uvijek osjetim dok idu. Vjerojatno bi policija trebala pojačati kontrole, ali ne mogu to suditi", rekla je Ružica koja živi u Bregani.

Slovenska policija: Od uvođenja kontrola utvrdili smo 3709 neovlaštenih prelazaka granice

Slovenska policija ističe da je od ponovnih uvođenja kontrola 21. listopada utvrđeno 3709 neovlaštenih prelazaka njihove granice, i to velika većina na granici s Hrvatskom. Samo na području Policijske uprave Novo mesto, u koje spadaju prijelazi u okolici Zagreba, uključujući, s hrvatske strane, najprometniju Breganu, policija je "pronašla i uhitila 3307 stranaca koji su ilegalno ušli u Sloveniju".

"Od ponovne uspostave graničnog nadzora na području Policijske uprave Novo mesto pronađeno je i uhićeno 28 krijumčara koji su prevozili 209 stranaca koji ne ispunjavaju uvjete za ulazak u Sloveniju. Krijumčari su lišeni slobode, a vozila su im oduzeta. Uz kaznene prijave privedeni su istražnom sucu zbog kaznenog djela zabrane prelaska granice ili teritorija države", poručili su iz Policijske uprave Novo Mesto.